De Kiesmannen in interactie met de scholieren (Foto: Ron Sanders)
De Kiesmannen in interactie met de scholieren (Foto: Ron Sanders) Foto:

‘Democratie werkt alleen met betrokken burgers’

De Kiesmannen en Evgeniy Levchenko te gast tijdens Gelderse Vrijheidsdagen

ZEVENAAR - De Kiesmannen kun je wel voor een boodschap sturen. In Het Musiater namen Marcel Bamberg en Jochem Jordaan VWO4-leerlingen van het Liemers College en leeftijdsgenoten uit Duisburg bij de hand in een show over de Europese Verkiezingen. “Dat is hard nodig”, aldus de mannen.

Door Susan Wiendels

De Europese Verkiezingen. Op 6 juni staan ze weer voor de deur. Hoewel de scholieren nog niet de leeftijd hebben om te stemmen, vinden ze het van levensbelang dat jongeren weten wat er in Brussel gebeurt. Jochem Jordaan: “Jongeren hebben vaak geen idee wie de macht heeft, en welke beslissingen er worden genomen. Wij merken om ons heen dat het vertrouwen van jongeren in de democratie afneemt. Via socials zoals TikTok komt veel desinformatie voorbij, die zij oppikken. Daar maken we ons wel zorgen over. Democratie werkt alleen met betrokken burgers. Wij vinden het belangrijk om onze democratie te verdedigen. Al ligt daar in onze ogen ook een belangrijke taak voor het onderwijs.”
De mannen kiezen in hun shows voor een werkwijze die de doelgroep aanspreekt. Geen saaie lezing, geen inrichtingsverkeer, maar een interactieve show met flink veel humor en bewegende beelden. Zelfs Mats Hummels en Patricia Paay kwamen op het scherm in Het Musiater voorbij. Dat werkte. “Ik wist niet dat er in Europa zoveel wordt beslist”, erkende het overgrote deel van de jongeren.” Floor Heijneman (15): “Je gaat hier nu wel beter over nadenken.”

De show van De Kiesmannen maakte onderdeel uit van de derde editie van de Gelderse Vrijheidsdagen, georganiseerd door Kunstwerk! en het Liemers College. Met dit jaar als thema: ‘Europa, jij hebt de keuze'. Het doel: het bewustzijn van jongeren te vergroten, een dialoog op gang brengen en laten zien hoe je met elkaar om moet gaan. Of je nu uit Duitsland of Nederland komt. De Duitse en Nederlandse scholieren werkten overdag in eendrachtige samenwerking via creatieve workshops toe naar een voorstelling in de avonduren voor ouders en belangstellenden. De leerlingen konden kiezen uit dans, theater, beeldende kunst en muziek. Voorafgaand aan de voorstelling werd een vrijheidsmaaltijd geserveerd.

Naast de Kiesmannen kwam ook Evgeniy Levchenko naar Zevenaar voor een vrijheidscollege. "Omarm de vrijheid, want daar moet je voor blijven vechten,” gaf hij de brugklassers in Het Musiater mee. Hij kan het weten, want op 17-jarige leeftijd kwam hij vanuit Oekraïne naar Nederland om profvoetballer te worden. In alle vrijheid. En dat terwijl hij als kind al moest leren hoe hij een kalasjnikov in elkaar moest zetten.

Henk Schut, docent filosofie op het Liemers College en Marianne Mulder, Hoofd Kunstwerk! Educatie, zagen dat het goed was. Henk Schut: “Welke keuzes de leerlingen maken, daar ga je niet op sturen. Maar je moet als school wél proberen ze politiek bewust te maken. Als je ziet hoe vandaag en gisteren het plezier ervan afspat, dan zit dat wel goed. De sfeer is uitstekend. Iedereen weet elkaar te vinden.”

De Kiesmannen in interactie met de scholieren (Foto: Ron Sanders)