Hetty als stralend middelpunt
Hetty als stralend middelpunt Foto:

Jubilaris Hetty Cornelissen in het zonnetje gezet

Al 40 jaar het gezicht van Bakkerij van Bentum

LOBITH - Bakkerij van Bentum vierde afgelopen zaterdag een bijzondere mijlpaal. Met spandoek, slingers en vlaggen werd Hetty Cornelissen na 40 dienstjaren in het zonnetje gezet. Officiële dienstjaren, want eigenlijk draait Hetty al veel langer mee in het familiebedrijf.

Door Carla Droste

“Deze jubileumdag was een complete verrassing voor mij”, vertelt Hetty Cornelissen, zus van eigenaar Robbie van Bentum. “Meestal heb ik het wel door als er iets speelt, maar nu had ik echt geen idee. Toen ik op mijn werk kwam, was alles versierd. En ik hoefde niet te werken, alleen maar taart uit te delen aan klanten. Het was een fantastische dag. Ik heb megaleuke reacties gekregen en mooie attenties. ’s Avonds heb ik het gezellig met mijn collega's gevierd.”

Familiebedrijf

Bakkerij van Bentum heeft een rijke geschiedenis als familiebedrijf. Het begon allemaal in 1931, toen opa van Bentum een bakkerij opende in een oude schuur achter de toenmalige melkfabriek in Tolkamer. "Na het overlijden van mijn opa nam mijn vader de bakkerij over”, vertelt Robbie. "Hij bakte zijn brood in een klein oventje in die schuur en verkocht het vanaf een tafel, voornamelijk aan schippers. We hebben daar tot 1981 gebakken.” Het waren drukke tijden. Robbie en Hetty waren na schooltijd en op zaterdag vaak in de bakkerij te vinden om te helpen. Na het behalen van zijn mavodiploma koos ook Robbie voor het bakkersvak. Het vak leerde hij vooral in de praktijk van zijn vader.

Steun en toeverlaat 

In 1981 opende de familie van Bentum een bakkerij met een winkel in Lobith. Vader en zoon van Bentum waren actief in de bakkerij, moeder en Hetty runden de winkel. Na het afronden van de havo kwam Hetty officieel op de loonlijst. "Ze is mijn steun en toeverlaat”, vertelt Robbie. "Een onmisbare schakel in ons bedrijf. Zeker nadat onze ouders waren overleden.” Robbie is vaak in de prijzen gevallen bij branchewedstrijden, inclusief de titel van Wereldkampioen Koekbakken. "Hetty ging altijd met me mee naar de prijsuitreikingen.” Zij is het gezicht van Bakkerij van Bentum, vindt Robbie. "Veel mensen kennen mij niet, omdat ik achter de schermen werk, maar Hetty wel. En zij kent de klanten. Meestal bij naam en als ze die niet weet, weet ze wel wat ze altijd bestellen."
Hoewel Bakkerij van Bentum ooit klein begon, telt het nu 32 medewerkers, waaronder 3 banketbakkers en 4 broodbakkers. Een van de broodbakkers is Daan Hesseling. Sinds 2018 is hij, samen met zijn vrouw Ellen, mede-eigenaar van de bakkerij. "Hun komst heeft ons bedrijf echt een boost gegeven”, constateert Hetty met tevredenheid. Net als zijn leermeester neemt Daan graag deel aan wedstrijden, wat hem in 2018 de titel Meester Boulanger opleverde. Naast Robèrt van Beckhoven is hij één van de zeven Meesters Boulangers die Nederland rijk is.
Toen er meer mensen aan het roer kwamen te staan, werd er ook gekeken naar mogelijkheden om de klantenkring uit te breiden. Dat heeft geleid tot de opening van een tweede vestiging in Didam. Ellen en Hetty zijn nu beiden filiaalleider, waarbij Hetty Didam voor haar rekening neemt. Ellen: "Maar Hetty staat altijd klaar om te helpen waar nodig. Ze heeft een groot hart voor de zaak. Ze werkt hard en ondersteunt Daan en mij in de geleidelijke overname van de zaak en alles wat erbij komt kijken. Hetty: "De klanten hoeven mij niet te missen, hoor. Ik ga voor de 50.”