Het aanvragen van de Gelrepas en het verzilveren van het tegoed is eenvoudig
Het aanvragen van de Gelrepas en het verzilveren van het tegoed is eenvoudig Foto:

Caleidoz doet mee met kortingsregeling

Vraag de Gelrepas aan en ga op pad

ZEVENAAR - Met de Gelrepas ligt ook voor Zevenaarders met een laag inkomen de wereld aan hun voeten. Gratis of met korting naar het filmhuis, theater, sporten of meedoen met een workshop, het kan allemaal met deze pas op zak. Vanaf 1 mei doet ook welzijnsorganisatie Caleidoz mee.

Door Susan Wiendels

“Mensen kunnen de Gelrepas bij vijf van onze activiteiten gaan inzetten”, vertelt Henk Kuiper, coördinator Formulierenbrigade en Financieel Trefpunt bij Caleidoz, enthousiast.

Het gaat om de Thuiskamers, Thuis op Zondag, Samen Sportief, Tienerwerk en Meet & Eat. Stuk voor stuk activiteiten, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten in een gezellige of sportieve setting om samen leuke dingen te doen. Henk Kuiper: “We willen dat zoveel mogelijk mensen uit Zevenaar meedoen. Met de Gelrepas verlagen we die drempel verder.” De kosten of eigen bijdrage voor deze vijf activiteiten worden met de inzet van de Gelrepas volledig vergoed: vijftien euro voor de Thuiskamers, vijf euro voor Thuis op Zondag, 6,50 euro voor Samen Sportief en twee euro voor Tienerwerk en Meet & Eat.
Dat klinkt aanlokkelijk, maar wie komen ervoor in aanmerking?
Henk Kuiper: “Mensen met een laag inkomen in de gemeenten Zevenaar, Duiven, Westervoort, Arnhem, Rheden, Renkum en Rozendaal. Iedere gemeente geeft daar zijn eigen invulling aan. In Zevenaar gaat het om mensen die minder dan 120% van de bijstandsnorm zitten. Nog concreter: de grens voor alleenstaanden ligt in de gemeente Zevenaar op 1363 euro; voor stellen op 1947 euro.” Op de pas staat een budget, waarmee zij met flinke korting of gratis kunnen meedoen aan sportieve, culturele of recreatieve activiteiten bij verenigingen of instellingen. Voor volwassenen bedraagt het tegoed in Zevenaar 125 euro per jaar; voor kinderen van 4 tot en met 17 jaar 225 euro per jaar. Het tegoed voor kinderen kan ook gebruikt worden voor school- of sportspullen. Al is dat bedrag wél gelimiteerd om het risico te vermijden dat de pas niet meer gebruikt wordt waarvoor deze bestemd is: mensen stimuleren om mee te doen in de samenleving.

Het aanvragen van de Gelrepas en het verzilveren van het tegoed is eenvoudig legt Henk Kuiper uit. "Niks geen papierwerk. Op www.gelrepas.nl/uitleg-zevenaar kun je checken of je in aanmerking komt en de pas aanvragen. Bezoek je één van onze vijf activiteiten, dan scannen onze medewerkers de QR-code op de pas of voeren het pasnummer in op de laptop. Ze vullen het bedrag in en dat wordt vervolgens van de pas afgeschreven.”