De stralende winnaars. Zittend 2e van rechts is Arthur Brans: winnaar van de 3e prijs in de klasse 2. (Foto: Piet van Breukelen)
De stralende winnaars. Zittend 2e van rechts is Arthur Brans: winnaar van de 3e prijs in de klasse 2. (Foto: Piet van Breukelen) Foto:

Paratafeltennistoernooi in Zevenaar

ZEVENAAR - Tijdens het door de ISVA (Invaliden Sport Vereniging Arnhem) georganiseerde paratafeltennistoernooi in Sporthal Lentemorgen in Zevenaar streden sporters met een lichamelijke, geestelijke of meervoudige lichamelijke beperking in 6 klassen om de titels en punten voor de ranglijst.

Door Piet van Breukelen

Het toernooi is een van de vijf landelijke ranglijsttoernooien die de NTTB jaarlijks organiseert via een van de aangesloten verenigingen. Dus kreeg de Arnhemse sportvereniging deelnemers uit heel Nederland, want iedereen wilde wel punten vergaren om op de landelijke ranglijst te stijgen. Uiteraard zijn die ranglijsten weer ingedeeld naar de beperking die iemand heeft.
Soms is de handicap aangeboren, soms is die het gevolg van een aandoening en het kan ook het gevolg zijn van een ongeluk. Dat laatste is het geval bij André de Knegt (1967) die in 1991 bij een bedrijfsongeval met zenuwgas een hersenbeschadiging opliep: de kleine hersencellen verbrandden, waardoor de coördinatie achteruit ging. Maar hij is blij dat hij het heeft overleefd. "Ik heb ruim zeven weken in coma gelegen en na jaren van licht herstel en revalidatie ben ik in 2012 in Zoetermeer bij DOING (Door Inzet Groot) begonnen met rolstoeltafeltennis. Sinds vorig jaar speel ik bij TTV Hercules in Terborg en geef daar training aan paratafeltennissers en 55 plussers”, vertelt hij enthousiast. En daar is kortgeleden schuiftafeltennis aan toegevoegd.
Van een geheel andere orde is de handicap van Arthur Brans (1973), de laatste tegenstander van De Knegt in de achtkamp. Bij hem werd al op 20-jarige leeftijd de ziekte van Bechterew geconstateerd: een vorm van ontstekingsreuma waarbij vooral de gewrichten van rug, heupen en knieën ontstoken zijn. Inmiddels heeft Brans twee nieuwe heupen (de eerste in 1993) en heeft voetbal plaatsgemaakt voor tafeltennis. Eerst nog in de reguliere competitie, maar door de gevolgen van zijn ziekte beperkt hij zich nu noodgedwongen tot af en toe een toernooi zoals dit in Zevenaar. En hij had succes, want door de laatste partij tegen De Knegt te winnen, kwam hij tot vier overwinningen en eindigde daarmee op de 3e plaats in de achtkamp. Op de foto zittend 2e van rechts.
Het schuiftafeltennis (zonder netje en de lange tafelzijde heeft een opstaande rand) trok veel aandacht, omdat het voor velen een eerste kennismaking was. Heel bijzonder om te zien met hoeveel moeite het balletje soms naar de andere kant werd geschoven.Voordat Ine Israel en Janneke Pouw namens de ISVA aan de prijsuitreiking begonnen, vroegen zij applaus voor de vele vrijwilligers en scouting Zevenaar die alles in goede banen geleid hadden. Zij bezorgden de deelnemers een geweldige sportdag. En natuurlijk kregen ook alle winnaars een verdiend applaus voor hun inzet en sportiviteit.