Femke Smit overlegt met Bob voordat ze aan de slag gaat.  Moeder Anne (links)kijkt toe
Femke Smit overlegt met Bob voordat ze aan de slag gaat. Moeder Anne (links)kijkt toe

‘Fijn dat ik er andere mensen blij mee kan maken’

Algemeen

LOBITH - De 10-jarige Bob uit Lobith liet sinds de kleuterklas zijn haren groeien. Hij ging alleen naar de kapper om de puntjes te knippen. Nadat hij een stuk had gezien op televisie over de Stichting Haarwensen, besloot hij zijn haar te doneren. Vorige week zette kapster Femke Smit de schaar erin bij kapsalon Verheij aan de Komstraat.

Door Liz Witkamp

De stichting Haarwensen schenkt haarwerken aan kinderen die door een ziekte of behandeling hun haar zijn verloren. Dat gebeurt met echt haar. Doneren van haar is dus van levensbelang. Maar ook financiële donaties zijn welkom, want de kosten voor de productie, het aanmeten en het onderhoud van een haarwerk liggen rond de € 1.500. Het mooie is dat Bob zowel zijn haar als geld doneert.

Op de website van Stichting Haarwensen maakte Bob een eigen actiepagina aan. Ook heeft hij op school flyers opgehangen met dezelfde informatie en foto’s als op de site. Het doel was om 150 euro op te halen, maar heel veel mensen doneerden geld. Zo werd 1.500 euro opgehaald. De Stichting is daar heel blij mee, want met dat geld kunnen er nog meer pruiken gemaakt worden.

Vrienden en klasgenoten vinden het leuk dat Bob zijn haar gaat doneren. “Sommigen zeiden zelfs dat ze het ook wilden doen.” Soms had hij wel een beetje last van zijn haar, omdat het zo lang was, maar dat vond hij nooit heel erg. Meestal droeg hij het in een knotje. Wat hij minder leuk vond is dat hij er weleens mee geplaagd werd. ‘’Mensen zeiden dan dat ik een meisje ben.’’ Tegenwoordig maakt het hem niet meer zoveel uit. ‘’Lang haar is best mooi, maar ik ben blij dat het eraf gaat.’’
Bob heeft nog even getwijfeld hoe kort hij het wilde knippen, of hij het nog tot op zijn schouder wilde, of helemaal kort. Maar hij is eruit: hij gaat voor helemaal kort.

Wie ook zijn of haar wil doneren, moet geduld hebben, want er moet 35 centimeter vanaf kunnen. Het haar wordt in vlechten verdeeld en geknipt. Dan wordt het opgestuurd naar de Stichting, daar wordt het op basis van kleur en stijl verdeeld en wordt de pruik gemaakt.

Bob vindt het best belangrijk dat mensen hun haren afknippen en dat doneren. ‘’Ik ben wel blij dat ik gewoon haar heb, want het lijkt me vervelend als je kaal bent. Daarom ga ik het ook doneren.’’ Hij weet nog niet zeker of hij het nog een keer laat doen. “Maar als ik het korte haar minder leuk vind, dan laat ik het zeker weer groeien.”

Sjaak Swart en Theo Janssen in Sportcafé Pannerden

PANNERDEN - Ook dit jaar organiseert de Stichting Club van Honderd RKPSC het welbekende Sportcafé Lokaal.

Het sportcafé wordt gehouden op donderdag 2 mei. Deze happening is in de kantine van de Pannerdense Sportclub op Sportpark “De Pauwengaard”, Renbaan 1a te Pannerden en begint om 20.00 uur. “Dit jaar hebben wij Sjaak Swart en Theo Janssen kunnen strikken voor ons sportcafé”, aldus de organisatie. Op deze avond zal zeker ook de huidige situatie bij zowel Ajax als Vitesse aan de orde komen. Eddy van der Ley, journalist en sportverslaggever, zal beide mannen aan de tand voelen.
Sjaak Swart speelde zijn hele professionele carrière voor AFC Ajax (603 officiële wedstrijden), waarin hij 175 doelpunten maakte. Op 19 mei 1973 speelde hij zijn laatste officiële wedstrijd.Theo Janssen is een Vitesse-man pur sang. Hij speelde daarnaast voor FC Twente en Ajax en kwam tot vijf interlands.
De avond is vrij toegankelijk voor donateurs van de Club van Honderd en overige belangstellenden betalen 10,00 euro per volwassene en 5,00 euro voor jeugd tot achttien jaar.

Bob na afloop met zijn met zijn nieuwe coupe en de  opbrengst van zijn gift