Saskia Rots:
Saskia Rots: "Kom proeven op 27 en 29 maart" Foto:

Stem op aardappelkoek van Landgoed Huis Sevenaer

Algemeen

ZEVENAAR - Een authentiek receptenboekje uit 1809 is één van de parels die tijdens de restauratie van Het Hooge Huis op Landgoed Huis Sevenaer opdook. ‘De aardappelkoek’ uit de kroontjespen van Gijsberta C. Boes dingt nu mee naar de titel ‘Beste kasteelrecept van Nederland’. Stemmen kan tot en met 31 maart via www.dagvanhetkasteel.nl/stem.

Door Susan Wiendels

De ‘strijd’ om het beste kasteelrecept is een initiatief van de stichting Dag van het Kasteel, die dit jaar op 16 mei plaatsvindt. Op deze dag wordt de winnaar bekend gemaakt, die ervan doorgaat met tienduizend euro. Nummer twee sleept vijfduizend euro in de wacht; nummer drie 2.500 euro. Uit de 27 inzendingen zijn tien gerechten genomineerd. Het publiek kan tot en met 31 maart 2024 zijn stem uitbrengen op www.dagvanhetkasteel.nl/stem. Onder de stemmers wordt een kasteelovernachting plus diner voor twee personen verloot. De drie kastelen met de meeste publieksstemmen krijgen begin april 2024 een bezoek van de jury, die de gerechten gaat onderwerpen aan een proefvriendelijk onderzoek. “Hopelijk zitten we daarbij”, duimt Saskia Rots. Niet alleen vanwege de smaakvolle aardappelkoek gerecht zelf, het mooie verhaal van de herkomst en het gebruik van aardappelen van eigen land. “Stel je voor dat we die tienduizend euro zouden winnen. Dat geld zou rechtstreeks ten goede komen aan de restauratie. In het souterrain komt een ruimte voor de keuken, waar we gerechten kunnen bereiden met gewassen van ons land. De cirkel zou dan mooi rond zijn.”

Het recept van de aardappelkoek is eenvoudig en bescheiden, passend bij het landgoed. Aardappelen, eieren, amandelpoeder, kaneelpoeder, suiker en citroen zijn de ingrediënten van de lekkernij. “Al waren dat toen luxeproducten”, vertelt Saskia Rots, verkoopcoördinator bij Landgoed Huis Sevenaer. ‘Toen’ is meer dan twee eeuwen geleden. We schrijven 1809 als Gijsberta het geheim van de smid aan het papier toevertrouwt. Via haar kleindochter komt het boek in de 19e eeuw op Huis Sevenaer terecht. Zij huwt in 1861 met jonkheer Raphael van Nispen van Sevenaer, de grootvader van jonkheer Huub van Nispen van Sevenaer. Hij overlijdt in 2012.

Al kost het ontcijferen van het recept wél tijd. Saskia: “Er stonden oude maten in, bijvoorbeeld een stuiver. Chefkok Hertzog Olivier heeft het recept naar het nu vertaald.”
Saskia gaat vervolgens aan de slag met het recept van meer dan twee eeuwen geleden. Het resultaat: een heerlijke, frisse koek. Lekker bij de koffie of als dessert in combinatie met hangop en rode vruchtencompote. “Iedereen kan op woensdag 27 maart en vrijdag 29 maart van 12.00 tot 16.00 uur komen proeven in de winkel bij de moestuin achter de Andreaskerk.” Ze lacht: “En vergeet natuurlijk niet op ons te stemmen.”