"Je fantasie is de grens, want je kan werkelijk álles maken met ballonnen" (Foto: RTL4)
"Je fantasie is de grens, want je kan werkelijk álles maken met ballonnen" (Foto: RTL4) Foto:

Ballonkunstenaar Jozua Zweers knalt in Blow Up!

WESTERVOORT - Een Westervoorts gezicht op de Nederlandse televisie. Jozua Zweers (39) doet mee aan het tweede seizoen van Blow Up. Zeven kandidaten strijden iedere week tegen elkaar om het beste ballonnenkunstwerk te realiseren. Afgelopen zaterdag was de eerste aflevering op RTL4.

“Ja, het was heel bijzonder om mezelf terug te zien op televisie”, kijkt Jozua met veel plezier terug. Hoe hij het er vanaf brengt in de afvalrace, daar mag hij niet over uitweiden. “Maar stem elke zaterdag om 20.00 uur op RTL4 af, dan zul je zien hoe ver ik kom”, raadt hij aan.
Over ballonnen kan hij uren praten. “Het is niet alleen mijn passie, maar ook mijn werk. Ik denk in ballonnen. Je fantasie is de grens, want je kan werkelijk álles maken met ballonnen. Van kleine creaties tot ballonnenkostuums en complete jurken. Echt alles is mogelijk. Als ik iets zie, dan kan ik het maken."

Jozua is samen met zijn vrouw Marieke eigenaar van Verdernogiets Producties in Arnhem. "Wat wij doen? Het verzorgen van een glimlach”, vat hij kort samen. “Vuurshows, steltenloopacts, we doen echt alles wat we leuk vinden en produceren alles zelf.” Optredens verzorgen ze door heel Nederland, onder meer op bedrijfsfeesten en festivals.

"Waarom ik me heb opgegeven voor 'Blow Up'? Voor de uitdaging en omdat je daar een ballonsaloon met 400.000 ballonnen tot je beschikking hebt. Als je dan een sculptuur gaat maken kan je 'gewoon' alles pakken en aan de slag. En om de mensen te laten zien wat er allemaal mogelijk is met ballonnen. De kijkers zullen echt versteld staan. Er worden prachtige kunstwerken gemaakt. Het niveau van de deelnemers is zo hoog."