Lara en Nienke
Lara en Nienke Foto:

'Er bestaan meer leuke dingen dan de mobiele telefoon'

MDT-leerlingen Nienke Smits en Lara Roseboom geven kidsworkshops

ZEVENAAR - De leerlingen Nienke Smits en Lara Roseboom staan aan het roer van een MDT-project waarbij gezorgd wordt dat kinderen hun schermtijd verminderen en hen laten kennismaken met nieuwe hobby’s zoals koken, bakken en overige sport & spel activiteiten. Hoewel de workshop van belang kan zijn voor élke doelgroep in de samenleving, beginnen Nienke en Lara hun MDT-reis met het overtuigen van kinderen dat meer leuke dingen bestaan dan uitsluitend de mobiele telefoon. 

Door Ted Prost

Swipen, tappen en scrollen zijn buzzwords van de moderne tijd; veel mensen weten niet beter dan dat deze activiteiten onderdeel uitmaken van het dagelijks leven. Hoewel de telefoon op grote schaal onmisbaar lijkt te zijn geworden, hoeft dit niet noodzakelijk elk aspect van ons leven over te nemen. Creativiteit en creatie zijn te vinden in een tal van bezigheden die – vooral op jonge leeftijd – van belang zijn voor de ontwikkeling van een kind. Waar enerzijds door sociale media gevochten wordt om de aandacht van de jonge generatie, vecht de generatie zelf terug met als doel de telefoon te gebruiken als verrijking, in plaats van als vervanging.

Een analoog alternatief

Nienke en Lara van het Liemers College in Zevenaar hebben derhalve besloten om basisscholen langs te gaan met als doel de leerlingen te inspireren zich bezig te houden met nieuwe hobby’s en activiteiten. Hier zijn Nienke en Lara met veel plezier samen met de kinderen bezig geweest om leuke dingen te doen onder het mom van de ‘kidsworkshop’: “We gingen samen met kinderen uit onze buurt buiten spelletjes doen,” vertelt Nienke vrolijk. “We hadden allemaal sportspellen klaar gezet op een grasveld en daarna hebben wij samen fruitspiesjes gemaakt”. De rode draad door alle activiteiten is de bewustwording van de schadelijke gevolgen van te veel schermtijd, aldus het tweetal. Naar verluidt zijn alle kinderen na afloop super enthousiast vertrokken en vonden ook Nienke en Lara de bezigheden voor herhaling vatbaar. Binnenkort hebben ze een nog grotere hoeveelheid bezoeken gepland, waarbij het duo samen met andere basisschoolleerlingen bezig gaat met het bakken van koekjes en het opruimen van zwerfafval.

Wederzijds leren

Niet enkel de kinderen van de basisschool ervaren een leerzame middag, maar ook Nienke en Lara pikken kostbare lessen op: "Tot nu toe hebben wij al best veel geleerd van dit MDT project,” zegt Lara trots. "Je leert bijvoorbeeld socialer te worden, sneller op mensen af te stappen en zelf dingen te organiseren en te ondernemen.” Nienke vult aan: "Zo worden we steeds zelfstandiger en dit kan natuurlijk ook heel handig zijn voor later.” Het MDT-project van Nienke en Lara is mede-mogelijk gemaakt door HOPE XXL en de nationale organisatie van Maatschappelijk Diensttijd. Leerlingen kunnen zich via hun school inschrijven om deel te nemen aan maatschappelijke activiteiten of om zichzelf uit te dagen zelf iets te verzinnen zoals Nienke en Lara dat doen. Na 80 uur aan maatschappelijk werk te hebben uitgevoerd, zijn leerlingen rijker in hun ervaringen, maar spreken ze doorgaans vol lof over de nieuwe vaardigheden en contacten die ze tijdens het project hebben opgedaan. Als kers op de taart hebben Nienke en Lara meegeholpen met het schrijven van dit artikel.