De shinende Maestro's (Foto: PR)
De shinende Maestro's (Foto: PR)

Risheline wint Maestro-concert bij St. Gregorius

Algemeen

GIESBEEK - De St. Martinuskerk in Giesbeek was op zaterdag 13 mei goed gevuld met zo’n 250 toeschouwers die popelden de vijf maestro’s Risheline Garcia Calvo, Anneke Nijman, Lucien van Riswijk, Karin Roekens en Glenn Witjesnu toch echt aan het werk te zien gaan. Het publiek kon genieten van een afwisselend programma, waarbij iedere Maestro twee muziekstukken moest dirigeren. Risheline Garcia Calvo kwam als grote overwinnaar uit de bus.

De vijf deelnemers kregen begin dit jaar de vraag of zij de uitdaging aan wilden gaan om zich in een hele korte tijd te ontwikkelen tot dirigent van St. Gregorius. Een volmondig ‘ja!’ was bij alle vijf de deelnemers de reactie terwijl ze nog niet wisten wat ze moesten verwachten. Maar tijdens het concert was te zien dat er goed was gerepeteerd, want wat stonden de Maestro’s ieder op hun eigen manier te shinen op het grote podium. Het was dan wel een wedstrijd, maar of je het een strijd kon noemen? Natuurlijk wilde iedere deelnemer die mooie trofee winnen, maar doordat er in de voorbereiding ook sprake was van samenwerking, met daarbij kijken en daardoor leren van elkaar, gunden ze het elkaar ook. 

De voorbereidingen startten begin april en vanaf die tijd werden de Maestro’s begeleid door Dineke Griek, de orkestdirigent van St. Gregorius. Tijdens de eerste repetitie konden de Maestro’s kennis maken met de orkestleden (en andersom) en werden de grondbeginselen van het dirigeren behandeld. De Maestro’s kregen ook hun baton (een dirigeerstok), de partituren en een handleiding overhandigd voor thuisstudie. Tijdens de tweede repetitie mochten de Maestro’s voor het eerst de twee stukken dirigeren die zij ook tijdens het concert zouden dirigeren en tijdens de generale repetitie werden de punten nog eens op de i gezet. Op zaterdag 13 mei werd het werkelijkheid en moesten ze dan écht gaan doen: een orkest met 45 muzikanten dirigeren, met ieder hun eigen partij. Het werd ervaren als een uitdaging, heel spannend maar ook erg leuk.
De deskundige jury die bestond uit Edwin Rosmulder, Ans Szoltek en Robert Hootsen vond het nog best lastig om de winnaar te bepalen. Toch was het Risheline Garcia Calvo die aan het einde van het concert de trofee in handen mocht nemen. Haar gedrevenheid en expressie en het overbrengen van de muziek naar de orkestmuzikanten die ook voelbaar was bij het aanwezige publiek gaven de doorslag. De andere Maestro’s Anneke, Glenn, Karin en Lucien hadden het ook heel erg goed gedaan en eigenlijk waren zij ook grote winnaars want ze waren de uitdaging aangegaan en hebben het toch maar ‘even’ gedaan. De Maestro’s werden in de bloemen gezet en bedankt door voorzitter Johan Kock die ook Dineke Griek, de enige echte Maestro van het orkest een bloemetje overhandigde. Ook zij werd hartelijk bedankt, want zij was immers initiatiefnemer en degene die de deelnemers tijdens de repetities instrueerde en begeleidde en tijdens het concert op hun gemak stelde, zodat dit bijzondere concert plaats kon vinden.