Afbeelding
Foto:

Algemeen beschaafd Almeloos

Laatst was Herman Finkers bij Arjen Lubach. Er kwamen heel wat leuke dingen voorbij, maar wat bij mij bleef hangen was wat Herman Finkers zei over het Almeloos.

Want volgens hem spreken de inwoners van deze mooie plaats het Nederlands als enige correct uit. "Almeloërs hebben eigenlijk geen accent. We spreken de woorden gewoon uit zoals ze op papier staan. Als je accentloos wil spreken, moet je eigenlijk een heel raar accent aannemen", zei hij met een knipoog.

En daar heeft hij best wel een punt. Zo zei hij dat ze in Twente geen w achter woorden met een o zeggen, maar gewoon netjes zoals het hoort. Dus geen autow, maar autoo. En achter de e plakken ze geen j, dus ze zeggen niet: "ga je meej naar Almelow.” Ook zeggen ze netjes alle eindletters na een woord. Dus ze lopuh niet in Almelo, maar lopen: "zal ik je meenemeN naar Almelo”. Ook de r spreken ze in Almelo wel goed uit en niet als een raar soort w die verdwaald is tussen je tong en je keel.

Zo kun je ook horen of iemand de taal echt goed beheerst in zijn of haar g's. Want laat maar eens het woord goochelaar uitspreken. Hoor je twee keer een harde g, alsof iemand bijna stikt in een visgraat? Dan mag diegene naar de logopedist! Als ik op mijn werk in Utrecht commentaar kreeg op mijn zachte g, sloeg ik die collega's altijd hiermee om de oren.

Wat ik erg leuk vind aan zijn statement, is dat hij nu eens lekker de rollen omdraait. Want op ons ‘provincialen' wordt maar al te vaak neergekeken door die mensen die allemaal in een veel te duur veel te klein huis veel te dicht op elkaar wonen. Of zouden ze daarom hun woorden geen ruimte geven?

Manon Kummer