Claudia Wolbrink tijdens één van haar sessies. Anke Oosterink kijkt toe.
Claudia Wolbrink tijdens één van haar sessies. Anke Oosterink kijkt toe.

De Romei Training en Therapie zet Virtual Reality in bij chronische pijnbestrijding

Algemeen

ZEVENAAR - 3,2 miljoen mensen in Nederland lijden aan chronische pijn. Voor hen is er prachtig nieuws. Dankzij Virtual Reality kunnen zij weer een waardevol leven leiden. Claudia Wolbrink (54) vormt het levende bewijs. Ze volgde met succes de VR-methode Reducept bij De Romei Training en Therapie. “Ik wil niet meer terug naar die pijn.”

Opvallend is hoe ontspannen Claudia haar verhaal vertelt. Het contrast met ruim een half jaar geleden is groot. Toen kampte ze met enorme rug- en schouderklachten. Omdat er geen lichamelijke oorzaak voor de pijnklachten was, besloot Anke Oosterink, specialist in psychomatische fysiotherapie bij De Romei Training en Therapie, de VR-methode Reducept in te zetten.

Reducept is een breintraining in pijneducatie en pijnmanagement. Met behulp van een VR-bril maken cliënten een virtuele reis door het zenuwstelsel, waardoor ze beter begrijpen hoe pijn werkt, hoe het beheersbaar wordt en hoe je het kunt beïnvloeden.

“Virtual Reality vermindert gevoelens van angst, stress en pijn”, vertelt Anke, die al een aantal jaren met de methodiek werkt. “We kijken vanuit biologisch én psychologisch oogpunt naar de mens en naar de context. Van daaruit kijken we wat iemand nodig heeft. Bij psychische klachten zie je een spanningsproblematiek. Bij uitschieters schiet de stress omhoog. De spanning in de spieren wordt hoger en de stress groeit, bewust of onbewust zet je je schrap. Dat leidt tot klachten. Deze VR-methode geeft inzicht in hoe je omgaat met dingen, wat voor een effect ze hebben en hoe je in elkaar zit. Je wordt expert van je eigen pijn, je leert ermee leven. Dat werkt echt, zeker sinds er vorig jaar een grote aanpassing doorgevoerd is in de methode door een logboek toe te voegen. We misten iets waardoor cliënten ook zelf actief aan de slag konden zonder die bril nodig te hebben. Nu hebben ze toegang tot de app, kunnen ze zelf opdrachten uitwerken en mindfullnessoefeningen doen.” 

Ze legt uit hoe het werkt. “Cliënten krijgen in een periode van drie maanden tenminste zes sessies met de VR-bril. Deze virtuele reis door het zenuwstelstel helpt ze beter te begrijpen hoe pijn werkt, hoe pijn beheersbaar wordt en hoe je het kunt beïnvloeden. Daarnaast gaan ze met behulp van het werkboek thuis aan de slag met pijneducatie via zelfregulatie van het dagritme, actie en rust en mindfullness. Het is niet even ‘ik zet zes keer een bril op m’n neus en ik ben van m’n klachten verlost’. Nee, het is echt leren en trainen.”

Claudia Wolbrink vertelt over de eerste keer dat ze de VR-bril opzette: “Ik dacht ‘we gaan een spelletje doen’, maar ik voelde me echt fijner na afloop. Je gaat letterlijk je lichaam in. Dan zie je een gedeelte van je lijf met rode wiebelbeestjes, dat zijn de pijnpunten. Die moet je vangen, je speelt de pijn weg. Daarnaast ben ik actief bezig gegaan met het werkboek.”

Nog steeds doet ze drie keer per dag mindfullnessoefeningen. “Als ik te druk ben, komt de pijn op en dan weet ik dat ik een stap terug moet doen. Ik kan nu zeggen dat een stuk in mijn rug pijn geeft en dat het bij stress erger wordt. Maar het is goed hanteerbaar en dat was het niet. Omdat ik geleerd heb hoe ik hiermee om moet gaan in het dagelijkse leven. Echt, ik voel me als herboren. Voorheen kon ik een kwartier per dag fietsen, nu al weer twee keer een half uur.”

De VR-toepassing Reducept is uitermate geschikt bij aanhoudende pijnklachten besluit Anke Oosterink. “Chronisch pijn, die tenminste 3 maanden bestaat. Voorwaarde is dat mensen met hun hoofd kunnen bewegen en bereid zijn om met het werkboek aan de slag te gaan.”

De Romei Therapie & Training
Romei 18
Zevenaar
0316 342 151
www.romei.nl
info@romei.nl

Afbeelding