Roel Kersten (links) en Robin Thuss na afloop van de workshop met de visionboards van de studenten (Foto: Lotte Jansen)
Roel Kersten (links) en Robin Thuss na afloop van de workshop met de visionboards van de studenten (Foto: Lotte Jansen) Foto:

Roel en Robin geven workshop ‘Waarde van Welzijn’ aan MDT-leerlingen

LIEMERS - Studenten Sociaal Werk van het Rijn IJssel College volgden op vrijdag 14 april de workshop ‘Waarde van Welzijn’, verzorgd door Roel en Robin van ‘Eigen Kracht’. Deze workshop is onderdeel van de MDT-reis die leerlingen en studenten uit deze regio volgen. 

Door Lotte Jansen

Meedoen aan Maatschappelijke Diensttijd houdt in dat je je inzet voor de samenleving, andere mensen ontmoet en je talenten ontwikkelt. HOPE-XXL biedt een MDT-reis aan waarin de studenten met alle drie de onderdelen in aanraking komen. De workshop ‘Waarde van Welzijn’ draagt bij aan talentontwikkeling.
Roel Kersten is coach en heeft ROEL (Regie Over Eigen Leven) opgericht. Robin Thuss is werkzaam als muziektherapeut en DJ. Roel en Robin werken in hun co-creatie samen onder de naam ‘Eigen Kracht’ en zetten zich in voor MDT door workshops te verzorgen.

De gespreksmethode Gesprekskaarten ‘Waarde van Welzijn’ ligt ten grondslag aan in totaal twee workshops die de Rijn IJssel studenten volgen. Tijdens deze workshops staan de studenten stil bij hun persoonlijke waarden. De gesprekskaarten zijn gebaseerd op het gedachtegoed van de capability benadering. Ze vormen een hulpmiddel bij het hebben van een betekenisvol gesprek waarin je jezelf en de ander bevraagt op wat je waardevol vindt.
Tijdens de eerste workshop gingen de studenten met elkaar in gesprek met behulp van de gesprekskaarten. De vervolgworkshop bevatte een creatieve verdieping waarbij de vraag ‘Hoe kom je erachter wat je waardevol vindt in de toekomst, in een wereld waar alles mogelijk is?’ centraal staat. Roel en Robin: “Tijdens deze workshops gaan de leerlingen zelf aan de slag door met elkaar in gesprek te gaan over wat ze waardevol vinden in het leven. Ook behandelen ze met elkaar welke factoren hen hierin tegenhouden en welke hieraan bijdragen. Vervolgens laten wij de studenten deze inzichten zelf beeldend maken, door creatief aan de slag te gaan. Een combinatie van plezier, spel, (persoonlijke) ontwikkeling, ontspanning, muziek, creativiteit en dit samen met je klas. Je leert elkaar op een andere manier kennen.” Studenten gaven na de workshop aan dat ze de ‘vibe’ van de basisschool terugvonden tijdens het creatief bezig zijn. Dit gaf de studenten rust. “Hier heb ik zeker wat aan. Ik heb helemaal geen gevoel van ‘school’. Dit is waar ik blij van word”, aldus één van de studenten. "Super leuk om te zien hoe de leerlingen opgingen in hun eigen creativiteit en meer van zichzelf te weten zijn gekomen tijdens de workshop", vertellen Roel en Robin na afloop. "We kijken ernaar uit om nog meer jongeren te verbinden en te ondersteunen met workshops in de toekomst.”

MDT-coach Lotte Jansen stelt zich voor

Ik ben 21 jaar oud, ik woon in Arnhem en doe de opleiding Social Work aan de HAN. Ik ben bij HOPE-XXL betrokken geraakt doordat ik zelf MDT via HOPE-XXL heb gedaan. Door mee te doen aan MDT heb ik nu een bijbaan bij HOPE-XXL, die ook nog eens aansluit bij mijn opleiding, hoe tof is dat! Wat ik met de MDT-reizen hoop te bereiken is dat onze MDT-deelnemers zich bewust worden dat hun inzet écht verschil kan maken. Daarnaast ben ik fan van MDT, omdat het ook focust op de deelnemers zelf. Want voordat je een ander helpt, is het belangrijk dat je omkijkt naar jezelf.

Afbeelding