De vijf deelnemende maestro's zijn druk met de voorbereidingen
De vijf deelnemende maestro's zijn druk met de voorbereidingen Foto:

Maestro-concert bij Fanfare St. Gregorius Giesbeek

Vijf bekende Zevenaarders strijden om de hoogste eer

GIESBEEK - U heeft het vast wel eens op televisie gezien. Het programma ‘Meastro' waarin bekende Nederlanders de uitdaging aangaan en zich in korte tijd ontwikkelen tot heuse dirigent. Het orkest van fanfare St. Gregorius uit Giesbeek geeft op zaterdag 13 mei haar eigen Maestro-concert in de St. Martinuskerk. Vijf Maestro’s zonder of met heel weinig dirigeerervaring zijn de uitdaging aangegaan om zich in een hele korte tijd te ontwikkelen tot dirigent van St. Gregorius.

Op zaterdag 13 mei gaan zij samen de ‘strijd’ aan en dirigeren zij ieder twee muziekstukken. Wie stuurt het orkest het beste aan, mag zich meesterdirigent noemen en gaat er met de trofee vandoor?

De vijf deelnemende Maestro’s

St. Gregorius is blij met de deelnemende Maestro’s aangezien het een geweldig leuke mix is van enthousiaste, gedreven en fanatieke mensen. Want wat dacht u van Maestro Anneke Nijman, onder andere bekend als correspondente van Angerlo’s Nieuws, een krant die maandelijks uitkomt in Angerlo, Lathum en Giesbeek? Anneke vindt het erg leuk om de uitdaging aan te gaan en ziet het als een hele grote eer om het orkest te dirigeren.

Geweldig is het ook dat burgemeester Lucien van Riswijk op de bok gaat als een echte Maestro. Lucien gaf aan dat hij hoopt dat hij de kunst van het dirigeren een klein beetje onder de knie krijgt met als motto: “With al little help from my friends” in het orkest van St. Gregorius. Karin Roekens, directeur van de Paulusschool in Giesbeek, kijkt er ook erg naar uit. Dirigeren heeft zij nog nooit gedaan, maar het lijkt haar geweldig om ook dit eens te proberen. Gekscherend gaf zij aan dat een muziekstuk onder haar leiding tot een hele bijzondere uitvoering kan resulteren.
Glenn Witjes, eigenaar van Ebbers Doe-Het-Zelf in Giesbeek en voorzitter van Schutterij E.M.M. Giesbeek ziet het ook wel zitten gaat er helemaal voor. Glenn is de enige deelnemer zonder muzikale achtergrond, maar gaf aan dat hij als commandant van de vendeliers St. Gregorius wel vaker onder zijn leiding heeft gehad tijdens schuttersfestiviteiten, dus volgens hem moet dat dirigeren ook wel lukken.
De vijfde en laatste Maestro is Risheline Garcia Calvo. Zij is sinds 6 jaar woonachtig in Giesbeek en in het dagelijks leven is zij sociaal werker en ambulant begeleider. De gedachte aan het meedoen aan het Maestro-concert geeft haar al kriebels in haar buik. Alles wat met muziek te maken heeft geeft haar levensadem. Risheline luistert graag naar muziek maar zingt ook in een band. Daarnaast is zij ook gospelzangeres in een koor.

In de voorbereiding worden de Maestro's begeleid door Dineke Griek, de orkestdirigent van de fanfare, maar op 13 mei moeten zij het echt helemaal zelf doen. De Maestro's worden tijdens het optreden beoordeeld door een 3-koppige jury op het dirigeren, het contact met de orkestleden en de algehele presentatie. Inmiddels hebben de Maestro's al twee keer gerepeteerd met het orkest. Tijdens de eerste repetitie konden zij kennis maken met de orkestleden en kregen zij een handleiding overhandigd voor thuisstudie. De grondbeginselen van het dirigeren werden behandeld, want hoe laat je als Maestro een orkest starten en hoe eindig je? Hoe geef je zacht spelen (piano) aan en hoe hard (forte)? Tijdens de tweede repetitie mochten de Maestro's ieder twee stukken dirigeren die zij tijdens het concert ook moeten dirigeren. Binnenkort wordt er nog één keer gerepeteerd en zetten de deelnemende Maestro's samen met het orkest van St. Gregorius de punten op de i zodat ze op 13 mei een geweldig Maestro-concert kunnen neerzetten.

Het concert begint op 13 mei om 20.00 uur, de kerk is open vanaf 19.30 uur en de toegang is gratis.

Afbeelding