Max (tweede van rechts) speelde in 2017 ook al de jonge Jacob in 'Ondergedoken' (Foto: Ronald Lubbers)
Max (tweede van rechts) speelde in 2017 ook al de jonge Jacob in 'Ondergedoken' (Foto: Ronald Lubbers) Foto: Ronald Lubbers

Theatergroep UIT! speelt ‘Ondergedoken'

Werkgroep 4 mei Zevenaar arrangeert dodenherdenking

ZEVENAAR - Dankzij haar dagboek kent iedereen het verhaal van Anne Frank, het joodse meisje uit het Achterhuis. Floortje Visser schreef voor Theatergroep UIT! een vergelijkbaar verhaal: ‘Ondergedoken’. Het indrukwekkende stuk wordt na de dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur in Het Musiater gespeeld.

Door Susan Wiendels

Doortje is Anne, het Amsterdamse grachtenpand ingeruild voor de bovenetage van een Rotterdams bedrijf. Daar zitten twee kinderen, vijf jongeren en vier volwassenen drie jaar lang samen ondergedoken. Zo'n lange tijd samen doorbrengen in een kleine ruimte zorgt natuurlijk voor spanningen. Het is een verhaal vol vriendschap, hoop en liefde. Maar ook een verhaal vol verdriet en onzekerheid. Zullen ze de bevrijding nog meemaken? Floortje Visser: “We laten die spanningen zien, maar ook juist de verveling.” Authentieke radiofragmenten versterken de echtheid van het verhaal, een voice-over verduidelijkt de context aan het stuk. Een tipje van de sluier: het verhaal begint met het relaas van de 101-jarige Doortje in het nu, die wordt geïnterviewd over de oorlog. Ze begint te vertellen en eindigt met ‘Ik was een doorsnee kind, alleen was ik Joods.’ Dan wordt het verhaal overgenomen door haar 17-jarige zelf. Een beetje zoals Rose in de Titanic. Stap voor stap maken bezoekers kennis met alle personages en verwikkelingen in de kleine ruimte, waarin ze drie jaar lang ondergedoken zitten.

Herkenning

De jongerengroep van UIT! speelde ‘Onderdoken’ eerder in 2017 op verzoek van de werkgroep 4 mei. Die uitvoering was uitverkocht en maakte zoveel indruk dat de groep vorig jaar opnieuw werd gevraagd om het ten tonele te brengen. “Dat was te kort dag”, vertelt Floortje. “We waren toen nog bezig met een ander stuk. Daarna in een maand tijd nog een keer deze voorstelling erin rammen, dat ging echt niet. We hebben toen gezegd ‘we doen het volgend jaar.’

Het stuk is qua boodschap exact hetzelfde, alleen bracht Floortje Visser wel enkele veranderingen in de verhaallijn aan. “Toen waren er allemaal kinderen ondergedoken. Inmiddels zijn we zes jaar verder, dus dat kon niet meer.” Een Joods stel met twee kinderen vormen nu de basis van het stuk. Zes spelers van toen doen opnieuw mee. Alleen Max Sletterink speelt net als in 2017 dezelfde rol: die van de jonge Jacob, een jongen die is geobsedeerd door censuur, de oorlog en de feiten. Naast de jongerengroep van UIT! spelen ook twee jeugdspelers mee, de 11-jarige Embherlyn en de 13-jarige Marcella; de 69-jarige Rita Kerremans vertolkt de rol van de ‘oude’ Doortje.

Traditionele herdenking

‘Ondergedoken’ is het pakkende sluitstuk van de traditionele dodenherdenking in Zevenaar en is tot stand gekomen in samenwerking met Werkgroep 4 mei Zevenaar en Theater na de Dam. Werkgroep 4 mei Zevenaar start om 19.00 uur in Het Musiater met het aansteken van de bevrijdingskaars, verhalen, gedichten en muziek in de geest van het thema ‘Leven met oorlog’. De toegang is gratis. Iets na half acht vertrekt de stille tocht naar het Raadhuisplein voor twee minuten stilte, kranslegging, gedichten en toespraken van onder meer wethouder Albers en muziek van Crescendo. Jongeren en leerkrachten van het Liemers College afdeling Zonegge lopen in het wit mee met de stille tocht en gaan een halve kring vormen rondom de herdenkingssteen, waar vroeger de synagoge stond. Dit om een eerbetoon aan de gesneuvelde joden te brengen. Voor iedereen is er koffie, thee of limonade. Om 21.00 uur begint de voorstelling van UIT!. Kaarten kosten € 5,- en kunnen besteld worden via www.liemerskunstwerk.nl.

Marie-José Ogink van de werkgroep 4 mei Zevenaar: "Dat vrijheid leeft hebben we gemerkt op 2 april tijdens de oorlogswandeling. Die zat met 128 mensen helemaal vol. Dat is een mooi teken. Vrijheid is voor veel jongeren misschien vanzelfsprekend, maar als we de geschiedenis vergeten, dan is de kans op herhaling groot.”

Iedereen kan net als in 2022 bloemen leggen bij het monument op het Raadhuisplein
De stille tocht in 2022 met medewerking van de scouting