Vanessa ten Brinke, Ronald Staring, Jacqueline van Heel en Elle Joosten leveren hun bijdrage
Vanessa ten Brinke, Ronald Staring, Jacqueline van Heel en Elle Joosten leveren hun bijdrage

OBW en ZevenAARDIG geven voetbalschoenen een tweede carrière

Algemeen

ZEVENAAR - Bij OBW staat sinds deze week een inzamelcontainer, waar leden hun gebruikte voetbalschoenen in kunnen deponeren. ZevenAARDIG sorteert de schoenen en geeft ze in haar weggeefwinkel door aan mensen die ze goed kunnen gebruiken. Een bijzonder een-tweetje, geïnitieerd door de vrijwilligerscommissie van OBW.

Door Susan Wiendels

“Kinderen groeien als kool. Elke paar maanden sta je nieuwe schoenen te kopen en verdwijnen kicksen die nog haast als nieuw zijn in de kast. Zonde natuurlijk. Wij vonden dat we daar iets om moesten verzinnen”, vertelt Vanessa te Brinke, die samen met Jacqueline van Heel, Maike Scheers, Joyce Loijkens en Petra Roelofs de vrijwilligerscommissie bemant. Een succesvol initiatief in Arnhem bracht ze op het spoor om voetbalschoenen een tweede leven te geven. He mes snijdt aan twee kanten: het is goed voor de portemonnee én het milieu. De dames zochten bewust de samenwerking met Elle Joosten van ZevenAARDIG. Jacqueline: “Op die manier wordt de drempel wat lager voor mensen om tweedehands schoenen op te halen. Je ziet dat sommigen zich er toch voor schamen.”
Hoe werkt het? Vanaf deze week staat er op zaterdagen, bij de ingang van de kantine op sportpark Hengelder een speciale container. Hier kunnen leden gebruikte, maar bruikbare voetbalschoenen in doen. Meewerkers van ZevenAARDIG legen deze container, sorteren de ingeleverde spullen, maken ze zonodig schoon en presenteren ze in de weggeefwinkel aan de Voltastraat 45 in Zevenaar. Elle Joosten: “Onze weggeefwinkel is er voor iedereen: jong en oud, groot of klein, een dikke of dunne portemonnee. Bezoekers kunnen bij ons spullen gratis halen en brengen.” Voor ZevenAARDIG heeft het nieuwe project nog een voordeel. “Op deze manier kunnen we één of meerdere mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een betekenisvolle taak geven.”
De weggeefwinkel van ZevenAARDIG is van maandag tot en met vrijdag geopend van 09.30-15.30 uur en is toegankelijk voor iedereen, dus ook voor OBW-leden. Voorzitter Chiel ter Heerdt is blij met het initiatief: “Niet elk gezin kan zomaar om de haverklap nieuwe schoenen aanschaffen. We hebben al een kledingfonds voor wedstrijdkleding, daarnaast is er de Gelrepas en nu dit initiatief. Ons doel is dat iedereen bij ons moet kunnen sporten.”
“We geloven dat dit initiatief voorziet in een maatschappelijke behoefte en we hopen dat het navolging krijgt bij andere sportverenigingen in de Liemers. Als het een succes wordt, willen we ook sportkleding gaan inzamelen”, besluiten Vanessa ten Brinke en Jacqueline van Heel.