"Ik ga er met evenveel bravoure in als altijd" (Foto: Theo Kock)
"Ik ga er met evenveel bravoure in als altijd" (Foto: Theo Kock) Foto: theo kock

'Bij ons thuis was er altijd muziek’

Joop Boxstart neemt na tien jaar afscheid van zijn kerstshows

LIEMERS - Joop Boxstart en de Bend hebben er al veel kerstshows op zitten, maar december 2023 is daar de laatste: ‘Afscheid', is de titel. Na tien jaar kerstshows vindt de Liemerse muzikant het tijd om iets anders te proberen.

Door Kyra Sannes

‘White Christmas’ en andere bekende, Engelse kerstmuziek zal zeker te horen zijn in december– maar dan in een gezellige mix met eigen, Liemerse kerstliederen van de Joop Boxstart Bend. Zoals Joop het zelf omschrijft: “De sfeer heeft heel veel met kerst te maken, maar het thema springt er elke keer uit. Via een totaal andere kant, kom je dan weer terug bij de kern: kerst.” De kerstshows van de Joop Boxstart Bend zijn erg populair: de afgelopen jaren was alles uitverkocht. “Zoiets begint geleidelijk aan. Dan wordt het een succesformule, maar op gegeven moment moet je wat nieuws, wat anders.” Daarom nu ‘Afscheid’ als de laatste kerstshow. Velen vinden dat jammer – inclusief Joop, een beetje. “De jongens zeggen: ‘Je doet nu wel stoer, maar ik wel eens zien hoe je reageert als het echt is afgelopen.’” Dát hij het gaat missen wil hij wel toegeven. Toch is hij niet van plan er iets verdrietigs van te maken: “De liedjes moeten wel passend zijn: ik ga er een paar maken die met afscheid te maken hebben, maar ik ga er geen áfscheid van maken. Ik ga er met evenveel bravoure in als altijd.”

Liemers dialect

Het einde van de kerstshows, is nog lang niet het einde van de Bend. John te Dorsthorst op de toetsen, Sabine Elfers als zangeres, Jos Wissink op de gitaar, Marcel Tiemessen op de saxofoon, Wil Nuruwe met de basgitaar en Remco van der Sluis op de drums: hun muziek zal nog lang te horen zijn. Soms alleen, soms met elkaar. Ook Joop zelf is nog lang niet klaar met muziek: “Ik heb nog zoveel plannen. Een onemanshow bijvoorbeeld, die kant wil ik wel op.” Maar zelfs als alles verandert, blijft er één ding voor Joop hetzelfde: altijd zal hij zingen in het Liemers dialect. “Dat is toch de warmte van de streek. Het is het gevoel.” Het Liemers dialect, dat valt onder het Klevelandsdialect, is volgens Joop sterk verbonden met deze regio. “Het is niet plat, maar een Frankische taal. Echt in opkomst is het niet, maar men heeft er weer ontzag voor.” Joop zal zijn geboortegrond dan ook altijd koesteren: “Het is waar je bent opgegroeid, lief en leed hebt gedeeld. Alles is zo herkenbaar. De taal hoort daar ook bij.”

Muziek in de familie

"Bij ons thuis was altijd muziek. Mijn vader en opa zaten in een blaasorkest, dus bij ons thuis werd vaak geoefend. Muziek is een onderdeel van mijn leven.” Dat de muziek in de genen zit, is dus wel duidelijk. Zo is Joops jongste dochter ook de muziek-business ingegaan. Joop kan zich nog goed herinneren waar het voor hém allemaal mee begon: "Ik was een jongetje van een jaar of acht, negen, toen ik mijn eerste gitaar kreeg. Twaalf termijn van €9,75 moest ik ervoor betalen, dat weet ik nog goed. Daar trad ik voor het eerst mee op in Babberich, op een culturele avond.” De gitaar is altijd gebleven, maar er is nog veel meer bijgekomen: piano, accordeon, mondharmonica, ukelele en ga nog maar een tijdje door. Naast instrumenten, heeft Joop op zijn veertigste nog iets anders om zich heen verzameld: muzikanten. "Toen ben ik echt voor mezelf begonnen. Eigen shows, alles zelf opgezet, de muzikanten bij elkaar gezocht. Op gegeven moment worden dat vrienden. Dan blijft dat ook.” De Liemerse zanger prijst zich erg gelukkig met hen. Stuk voor stuk zijn het professionals: allemaal afgestudeerd op het conservatorium. "Dat is iets wat ik zelf nou niet heb. Natuurlijk heb ik lessen gehad, maar ik ben eigenlijk uit het gevoel in de muziek terecht gekomen. Die mensen om me heen, dat zijn echt allemaal toppers. Ook Silvia Wassink en Tessa Helmink-de Jong, van Het Musiater. Zij hebben het al die jaren zo geweldig gedaan. Als je dat om je heen hebt… Dat voelt goed, hoor.”

Lach en een traan

Joop Boxstart geeft graag zijn eigen draai aan dingen. Zo had hij in zijn eigen wielersportzaak altijd een gitaar aan de muur hangen. "Dan kwamen de wielrenners, die zeiden: ‘Joop, pak de gitaar eens.' En hup, daar ging ik dan. Dat was mijn leven, eigenlijk: de wielersportzaak en de muziek.” De muziek is zijn leven, zijn leven zit in de muziek. ‘Dagelijkse' dingen als liefde en verdriet voeren de boventoon in Joops liedjes. "Zo heb ik nu een liedje geschreven, over iemand die door corona is overleden. De vrouw en kinderen blijven over: zij gaan naar het strand. Daar schrijft ze zijn naam in het zand, maar een golf wast het weg.” Met één van zijn oudere nummers over verdriet, heeft hij De Gelderse Kleiroze gewonnen, voor het meest mooie lied in dialect: "Wat zou het toch fijn zijn als je verdriet in een fles kunt stoppen. Stop erop, en even is het weg.” Deze zwaardere liedjes vormen een sterk contrast met de humor in Joops shows: "Bovenal is er humor, omdat daar echt behoefte aan is. Als mensen naar ons komen kijken, dan moeten ze écht gelachen hebben.” Een lach die dus begeleid wordt met een traan: "Ik vind het leuk om zo'n clown te zijn, maar het mooiste is om jezelf dan te transformeren naar het serieuze gedeelte van de clown: van een lach naar een snik. Dan kun je mensen meenemen in jouw eigen wereld. Als ze aan het eind van de avond zeggen wat ik voel, dán is het geslaagd.”

Kaarten voor de kerstshow zijn te vinden op www.liemerskunstwerk.nl.

"Het Liemers dialect,  dat is toch de warmte van de streek" (Foto: Theo Kock)