Wouke met Sander (Foto: Moran van der Wal)
Wouke met Sander (Foto: Moran van der Wal)

Sander Schimmelpenninck te gast bij Wouke: ‘Geef jongeren een ton, breng dienstplicht terug en verhoog de erfbelasting’

Algemeen

ZEVENAAR – Het Musiater wordt voller en voller. Chique geklede mensen drinken zondag 26 maart een kop koffie of een biertje wachtend op Sander Schimmelpenninck. Vandaag is de laatste editie van dit seizoen Zondag met Wouke. Een collegetour in het Zevenaarse theater waarin Wouke van Scherrenburg (76) in gesprek gaat met verschillende gasten. Met deze keer de zojuist gelande opiniemaker.

Door Indy Roelofs

Wanneer het duo gezamenlijk het podium oploopt klinkt er luid applaus vanuit de zaal. Als opening bedankt Wouke verschillende instanties en de provincie Gelderland voor het mede mogelijk maken van deze middag “Zo, dat was even om de potjes te vullen,” onderbreekt Schimmelpenninck grappend. Wanneer de twee aan tafel gaan zitten spat de chemie er direct vanaf. Een goede rolverdeling, als moeder en zoon, twee vrienden of zoals Sander verwoordt: “Het is net alsof ik bij de juffrouw op gesprek moet komen.”

Wouke laat trapt af met een vraag naar de mening van Sander op de overwinning van de BBB. Hij vertelt dat hij het jammer en niet slim van mensen vindt om massaal op de BBB te stemmen, maar er niet slechter om slaapt: “Afgelopen jaren vormt door versplintering een soort zwevende kiezers hype. Degene die het hardst schreeuwt wordt door makkelijk beïnvloedbare kiezers vrij snel gevolgd, eerst Baudet en nu Van der Plas. Als one-issuepartij schreeuwt ze vooral heel veel over de gigantische kloof tussen stad en het platteland. Volgens mij valt dat echt wel mee hoor.”

Van zijn duidelijke mening over het succes van de BBB naar haat richting zijn adres. Die overgang is snel gemaakt. Zo krijgt hij dagelijks persoonlijke aanvallen of zelfs bedreigingen via Twitter. Afgelopen week werd ook bekend dat hij niet meer welkom is bij Veronica Inside: “Mensen vragen me vaak waarom ik daar überhaupt ooit ben ga zitten. Maar voor mij is het simpel: mensen die naar dat programma kijken zijn het van tevoren zelden met me eens. Daarom kan ik, wanneer ik het goed doe, alleen maar winnen. Ook als ik slechts één kijker aan het denken heb gezet.” 

Ook had hij wat te zeggen over de kwaliteit van het programma: “Zo’n René van der Gijp is een toevoeging aan het programma omdat hij gewoon heel hard lacht, vooral om zijn eigen grappen. Inhoudelijk heb je gewoon niks aan hem. Hij kan nog geen twee zinnen fatsoenlijk Nederlands achter elkaar spreken. Om in voetbaltermen te praten: het gewoon een linksback die je af en toe de bal moet geven omdat het anders zo zielig is.”

Wanneer het publiek is warmgemaakt is, komt zwaardere kost op tafel. Vijf voorstellen uit het pamflet ‘Sander en de Brug’ komen aan bod: belast inkomen uit vermogen en erfenissen net zo zwaar als inkomen uit werk, hervorm het onderwijs, belast pensioen eerlijk, een jubelton voor iedereen op z’n 25e. Daartegenover staat een jaar verplichte diensttijd op je 18e. Schimmelpenninck heeft over alle voorstellen een heldere mening. Allemaal met dezelfde doelen: de ongelijkheid verkleinen en een samenleving die echt samenleeft. Zoals over het verhogen van de erfbelasting. “Via erfenissen komt geld van de ene bij de volgende generatie terecht. Kinderen uit een vermogende familie hebben dus een voorsprong op andere kinderen.”
Of een (maatschappelijke) diensttijd op je 18e. “Onderling vertrouwen, het onderdeel zijn van een groep, netwerken en het inzetten voor de mensen om ons heen zorgt voor een sociale samenleving. Hierdoor zorg je dat verschillende lagen in de samenleving meer begrip voor elkaar gaan hebben. Zet Olivier en Mohammed gewoon samen in een stapelbed,” vertelt hij. Als beloning krijgen ze dan een jubelton op hun 25e ongeacht hun opleidingsniveau of levenssituatie. “Wanneer je als jongere helemaal niets bezit, of zelfs schulden hebt, word je gewoon bijna onmogelijk vermogend. Met dit geld motiveer je mensen om eigen bedrijven te starten, een leven op te bouwen of een huis te kopen. Zo ontstaat burgerschap.” Na een aantal vragen uit het publiek bedanken Wouke en Sander de bezoekers. Sander vertelt dat hij vanavond nog naar Twente moet om lekker bij zijn ouders te gaan eten.

Wouke was sterk als kritische, maar meegaande interviewer alsof Schimmelpenninck zijn verhaal kwijt moest bij zijn pientere tante. Het was duidelijk dat Sander zijn verhaaltje al meermaals heeft gedaan. Hij gebruikte regelmatig goed werkende oneliners waar soms wat doorheen te prikken was. Het duo wist het publiek uitstekend te vermaken met een goed verhaal, waarin discussie afgewisseld werd met humor.