Bart Kagei heeft de primeur
Bart Kagei heeft de primeur

Bart Kagei opent nieuw afvalaanbiedstation

Algemeen

ZEVENAAR - Op de weegschaal staan is voor veel mensen niet hun favoriete bezigheid. Maar op het nieuwe afvalaanbiedstation op 7Poort moeten ze er echt aan geloven. Met hun voertuig. Voor en na het storten van betaalde puin. Het verschil in gewicht bepaalt de prijs. Wethouder en voorzitter Reinigingsdienst De Liemers (RDL) Bart Kagei verrichtte de opening en nam de proef op de som.

Door Susan Wiendels

De nieuwe supersonische vuilstort is een wereld van verschil met de oude locatie aan de Didamseweg. Het begint al aan de ‘voordeur’, waar inwoners van de gemeente Zevenaar en Montferland met een pasje binnenkomen. Voorheen moesten de medewerkers inschatten hoeveel gewicht aan puin iemand in zijn voertuig had en aan de hand daarvan werd de prijs bepaald. Dat leidde regelmatig tot ruzies. Nu is er geen discussie meer mogelijk. De weegbrug liegt niet. Gebruikers betalen elf eurocent voor een kilo grof puin. Dat wordt geplet met enorme walsverdichters, waardoor het puin veel fijner wordt gemalen. Zo kan er veel meer afval in een container. Beheerder Ronald van Halsema: “Dat scheelt in vervoersbewegingen.” Duurzaamheid in optima forma. Over duurzaamheid gesproken. “De units voor het chemisch afval zijn hergebruikt en de vulling van de bestrating is gemaakt van cementvrij materiaal”, vertelt projectleider Jan van Dijk.
Bezoekers kunnen na binnenkomst meteen kiezen om rechtsaf richting het gratis afval gedeelte te gaan of linksaf naar het betaalde gedeelte. Bij de ‘afdeling’ gratis afval staan containers voor chemisch afval, piepschuim, (vlak)glas, incontinentiemateriaal, frituurvet, papier, harde kunststoffen, ijzer, electonica en plastic. Ook is er een aparte container voor de kringloop.
Op de zwarte bestrating kun je met je voertuig stilstaan om het afval in de containers te dumpen, op de witte klinkerweg kun je doorijden. De handige en duidelijke route verbetert de doorstroming en vermindert de wachttijden. Dat was op de Didamseweg wel anders. Daar stonden en reden auto’s kriskras door elkaar en ontstonden regelmatig hachelijke situaties. Veiligheid is sowieo een hot issue op de nieuwe locatie. Zo zijn het verkeer van de vrachtwagens en de bezoekers zijn gescheiden. Opvallend is verder de ligging van de containers in het betaalde gedeelte. Een stuk lager. Bezoekers tilden zich voorheen vaak een breuk aan het dumpen van hun grof vuil of versleten zitbank. Nu kunnen ze het gewoon laten vallen in de containers. Overigens blijft het afvalaanbiedstation aan de Halve Maan 20a in Lobith geopend voor gratis afvalstromen.

Walsverdichters pletten het afval helemaal fijn