Langs de hele route staan bloembakken opgesteld (Foto: Carla Droste)
Langs de hele route staan bloembakken opgesteld (Foto: Carla Droste) Foto:

Tulpenroute van Tolkamer naar Kilder is geopend

Toon Albers: 'Het maakt onze gemeente kleurrijker en vrolijker'

TOLKAMER - Zon, wind en regen wisselden elkaar af tijdens de opening van de tulpenroute op zaterdag 25 maart. Het fruitteeltbedrijf van Ferdinand van Schip in Tolkamer is het beginpunt van de ruim 14 kilometer lange route, die via Lobith, Elten, Beek en Loerbeek naar de Rembrandt molen bij Kilder loopt. Langs de hele route staan er bloembakken opgesteld of zijn er tulpenvelden te zien.

Door Carla Droste

Het weer was behoorlijk onstuimig afgelopen zaterdag, waardoor het aantal bezoekers voor de opening van de tulpenroute wat tegenviel. Het handjevol mensen dat naar Tolkamer was gekomen om de opening bij te wonen werd onthaald met muziek en dans. Na een toespraak door initiatiefnemer Hans Kuijper gingen twee trekkers met platte wagens op pad om de bloembakken langs de route te verspreiden. Zij werden voorafgegaan door drumfanfare P.C.L. Lobith.

Bloembollen Hans Kuijper en mede-initiatiefnemer John Freires uit Zevenaar wisten eind vorig jaar 150.000 bloembollen te bemachtigen, die bedoeld waren voor de Russische markt. Vanwege de exportboycot dreigden die in de container te belanden. Ze besloten de bloembollen, voornamelijk tulpenbollen, voor een zacht prijsje te kopen en in de regio te verspreiden. Om de regio wat kleurrijker te maken. Tienduizenden bloembollen zijn er de afgelopen maanden in de wijde omtrek verspreid. Een deel werd in december door Hans en John, verkleed als kerstman, zelf uitgedeeld. Basisschoolleerlingen uit de gemeenten Zevenaar, Emmerich en Montferland vulden voor de kerst ruim 650 bloembakken met 25.000 bollen. Ze werden hierbij geassisteerd door ouders en vluchtelingen uit de Oekraïne en Syrië.

Pech

De hoosbuien rond de jaarwisseling richtten echter veel schade aan. In de opslag kwamen 150 bakken onder water te staan. Hans: “De bollen waren helemaal verrot. We hebben ze in januari vervangen door nieuwe.” Vorige week bleek dat er veel meer bakken te lijden hadden gehad van de zware regenbuien. “Die bakken waren al geleverd aan verschillende gemeenten. Afgelopen week zijn we met man en macht bezig geweest om ook deze bakken te voorzien van nieuwe bollen.”

Een van de aanwezigen bij de opening was Karolien Hupkes, regiobestuurder bij LTO Noord, een belangenorganisatie voor boeren en tuinders. Zij ondersteunt de actie van harte. Na de bloeiperiode wil ze de bollen graag inzetten voor ‘boerderijeducatie’. “Tulpenbollen zijn voor Nederland een belangrijk exportproduct. We willen de bollen aan basisscholen aanbieden, als lesmateriaal, maar ook als stimulans om eens met leerlingen een boerderij te bezoeken.” Een team van SBS6 was uit Hilversum gekomen om voor het programma Hart van Nederland een reportage te maken. Ook wethouder Toon Albers, die groenbeheer in de openbare ruimte in zijn portefeuille heeft, had het slechte weer getrotseerd. “Ik vind het een leuk initiatief. Het maakt onze gemeente kleurrijker en vrolijker.”

Op de kleurenpracht moeten we nog wel even wachten, want de tulpen staan nog niet in bloei. Maar het begin is er. "We hebben nog een paar bakken over”, vertelt Hans. "Neem gerust contact met ons op via exclusiveflowers.eu.”