Marita Reijmer: "Je krijgt zo vaak te horen ‘Het is hier zo gemoedelijk en gastvrij'"(Foto: Alie Engelsman)
Marita Reijmer: "Je krijgt zo vaak te horen ‘Het is hier zo gemoedelijk en gastvrij'"(Foto: Alie Engelsman) Foto:

Rafel van de maand maart: pleisterplaats
Thoen & Thans doet naam alle eer aan

OUD-ZEVENAAR - Recht tegenover het beeld van Bertus de Scheper staat Restaurant Thoen & Thans, een pleisterplaats in de kunstwandeling Zevenaar/Oud-Zevenaar. Marita en haar man Laurens Reijmer zijn inmiddels 5,5 jaar eigenaar van het restaurant, dat pal onder de St. Martinuskerk staat. In de rafel van de maand maart gaan we in gesprek met Marita Reijmer.

Door Alie Engelsman

De naam Thoen & Thans past precies bij de plek, vindt Marita. “Hier stond eeuwenlang een herberg. Deze brandde net voor de Tweede Wereldoorlog af. In de oorlog maakte ene meneer Wieleman er een café van, dat zijn dochter en haar man overnamen. In de volksmond heette het toen Van Kempen Wieleman. Mijn moeder heeft daar nog gewerkt en ik kwam er regelmatig als kind. Wij hebben het overgenomen en in een nieuw jasje gestoken.” 

In het restaurant staat het heilige hartbeeld van Maria op een prominente plek. “Dat beeld stond op de zolder. We hebben de familie gevraagd of zij het terug wilden hebben, vanwege de emotionele waarde. Eén van de dochters zei toen: ‘Nee, het hoort bij het huis. Het heeft onze grootouders en ouders zoveel geluk gebracht, dat wensen we jullie ook toe.’ Dat vonden we zo’n lief gebaar.” 

Ook een aantal producten in nostalgische verpakking, zoals Kristalsuiker en Sunlight huishoudzeep sieren de muur op en oude gebruiksvoorwerpen staan her en der verspreid in de zalen.

Marita is blij met de fiets- en wandelroutes die door en langs Oud Zevenaar voeren: “We zitten niet aan een doorgaande weg, maar er wordt hier heel veel gefietst en gewandeld. We zitten wel vlak aan een mooi stukje dijk. Thoen & Thans biedt de wandelaars en fietsers een prachtige plek om even een kopje koffie te drinken. We hebben wel gemerkt dat in de coronatijd veel meer mensen in hun eigen omgeving zijn gaan wandelen en fietsen. Daardoor ontdekten ook veel mensen uit Zevenaar ons plekje. Als je ergens een restaurant begint, vooral op een wat afgelegen plek, dan duurt het normaal gesproken echt wel even voordat je wat bekendheid hebt. Corona heeft ons in die zin geholpen. Recreatie is belangrijk. We hebben op onze website een apart kopje ‘wandelen en fietsen’ en daarin verwijzen we naar de rafelroutes, maar ook naar het klompenpad en M’Ooy-ommetje. Het mooie van de website van Rafelroutes is dat deze, behalve hun eigen routes, ook andere fiets- en wandelroutes aanbiedt via het ladenkastje.”

De Liemers is een erg mooie, nog te onbekende streek, aldus Marita. Ze vindt het leuk om te zien dat er mensen uit het hele land langskomen of boekingen doen. "De Liemers is een heel divers gebied, met zijn rivieren, heuvels, bossen en landerijen. Je hebt hier nog echt mooie natuur en weidsheid vooral. Maar de bezoekers zijn ook erg gecharmeerd van de Liemerse mentaliteit. Je krijgt zo vaak te horen ‘Het is hier zo gemoedelijk en gastvrij'. Dat kenmerkt de mensen uit de Liemers wel. Als je bij iemand iets langs komt brengen is het eigenlijk altijd ‘Kom d'r in, moj' koffie?' Er heerst hier een sterke sociale betrokkenheid en zorg voor elkaar, die je in veel delen van ons land niet zomaar meer tegenkomt. Het was voor ons bijvoorbeeld hartverwarmend om te merken hoe verenigingen in coronatijd hun leden opriepen om ook aan ‘de familie Reijmer' te denken. 
Die aandacht voor elkaar is er niet alleen bij de oudere generaties, maar zeker nog, op hun eigen manier, bij de jeugd. De Liemers is een uniek gebied. Drenthe en de Achterhoek staan bekend als fietsgebieden, waarom zou dat voor de Liemers niet gelden?”

Elke tweede maandag van de maand is er een ‘Rafel van de maand' bij RTV Connect in Kijk op de samenleving. De Zevenaar, Duiven en Westervoort Post besteden aandacht aan deze Rafel in elke laatste editie van de maand.Informatie: https://www.rafelroutes.nl/.

Afbeelding