"Je moet laten zien dat je goed samenwerkt, plezier hebt en elkaar respecteert.” Foto:

Stappen maken voor een betere toekomst

Leerlingen DaVinci-school dankzij ‘SuperShoe' op weg naar Marrakech

ZEVENAAR - Je smartphone opladen via je sneaker. Als het aan Rens, Tyas, Max, Mees, Beaudine, Job, Emma, Daan, Sietse van basisschool DaVinci ligt, wordt deze droom werkelijkheid. Dankzij hun innovatieve prototype van deze ‘SuperShoe’ vertegenwoordigen ze Nederland tijdens de internationale finale van de First Lego League in Marrakech.

Door Susan Wiendels

Van 18 tot en met 21 mei is het zover en dan mogen ze aan de bak in Marokko. Een prachtige afsluiting van een creatieve en technologische ontdekkingsreis die in september startte. Maandenlang werkten ze als deelnemer van de First Lego League aan hun innovatieproject en hun robot. Want naast innovatie, is het ontwerpen en programmeren van een robot onderdeel van het educatieve programma, waar dit jaar achthonderd schoolteams aan meededen. Met deze robot moeten vervolgens zoveel mogelijk missies in korte tijd worden volbracht. Een derde element van First Lego League vormen de Core Values, de zogenaamde kernwaarden. Rens: “Je moet laten zien dat je goed samenwerkt, plezier hebt en elkaar respecteert.”
De regiofinale wonnen de ‘SuperShoes’ twee maanden geleden overtuigend; op 18 maart werden ze tweede met hun innovatie tijdens de landelijke finale in Delft.
Trots laten ze een doorsnede van hun SuperShoe zien. In de hak bevinden zich drie batterijen. Voor in de schoen zit materiaal met piëzo elektrische eigenschappen. Zo kan energie worden opgewekt door de trilling van het lopen.
De jury was vol lof over de creatie die helemaal in het thema van dit jaar van de First Lego League past: ‘superpowered’. Waar komt energie vandaan en hoe wordt het gedistribueerd, opgeslagen en gebruikt? Hoe kun je hierin op creatieve en innovatieve wijze stappen maken voor een betere toekomst? Het ei werd gelegd dankzij een dansschool in Arnhem, waar geëxperimenteerd werd met het mechanisch opwekken van energie via dans.
Dolblij zijn de negen kids met hun uitzending naar Marokko, maar lang genieten van hun prijs is er niet bij. Want er moet nog flink wat werk verricht worden voordat ze in mei op het vliegtuig stappen. Zoals het efficiënter maken van de robot. "En straks moet alles in het Engels: het script, de powerpoint, de presentatie ter plekke, ” vertelt Tyas. Het enthousiasme is zo groot dat ze zelfs na schooltijd gezamenlijk tijd steken in het verder perfectioneren van de robot en de SuperShoe. Ook het vinden van de benodigde financiën is geen abc'tje. De kids en hun ouders moeten de vlucht en het verblijf zelf ophoesten. Dat het ze niet aan vindingrijkheid ontbreekt, blijkt: ‘”Als we nu met een mooi stuk in de krant komen, worden bedrijven of mensen misschien wel enthousiast om ons te gaan sponsoren,” besluiten ze in koor.