Lieke Meertens
Lieke Meertens Foto:

MDT-coach Lieke Meertens stelt zich voor

LIEMERS - Jongerenorganisatie HOPE XXL biedt duizenden jongeren van onder meer het Candea College en Liemers College een Maatschappelijke Diensttijd via het traject ‘Jong geleerd is Jong gedaan’. In deze krant houden de jongeren(coaches) u op de hoogte van hun MDT-avonturen. 

Vorige week kregen de twaalf jongerencoaches een gezicht. Eén van hen is Lieke Meertens. Zij schreef samen met collega Lotte Jansen voor deze editie een verhaal over de succesvolle inzet van gesprekskaarten en zij vertelt waarom zij zo graag haar bijdrage levert aan dit prachtige project.
"Ik ben Lieke Meertens, 21 jaar, en woon met mijn vriend Tom in Zevenaar. In mijn vrije tijd zit ik vaak met vrienden ergens koffie te drinken of ben ik te vinden in de sportschool (Bent Sports). Zowel om zelf te sporten als om te werken als fitnessinstructrice. Gezondheid, (talent)ontwikkeling en geluk zijn voor mij alle drie erg belangrijk in het leven. Toen ik in 2020 de Liemers College Award behaalde wist ik dat ik graag anderen wil helpen/begeleiden om zich te ontwikkelen en ook het beste uit zichzelf te halen. Ik kijk er dan ook erg naar uit om met ons enthousiaste team projecten op te zetten en leerlingen te begeleiden als MDT-coach."


Jongerencoaches zetten gesprekskaarten in

LIEMERS - Hope-XXL organiseert projecten waarin leerlingen op de middelbare school talenten ontwikkelen, terwijl ze een maatschappelijke bijdrage leveren. Deze Maatschappelijke Dienst Tijd (MDT)-projecten worden uitgevoerd binnen verschillende thema’s.

Door Lotte Jansen en Lieke Meertens 

Veel leerlingen willen maatschappelijk iets bijdragen en zichzelf ontwikkelen, maar weten niet op welk gebied of op welke manier. Om hier achter te komen gebruiken de MDT-jongerencoaches Gesprekskaarten; ‘Waarde van Welzijn’. Deze methode is ontwikkeld door studenten van de HAN in samenwerking met welzijnsorganisatie Bindkracht10. Afstudeeronderzoeken waarbij studenten verschillende interviewguides ontwikkelden waren de aanzet voor deze methode. 

"Door middel van deze methode worden leerlingen zich bewust van wat ze waardevol vinden in het leven. Vervolgens kiezen we samen een project dat aansluit bij deze waarde. Voor leerlingen die al weten wat voor project zij willen doen kunnen de gesprekskaarten bijdragen om binnen het project te kiezen welke taken de leerlingen op zich zullen nemen of hoe zij het project vorm zullen geven", aldus de jongerencoaches Lotte Jansen en Lieke Meertens.

De gesprekskaarten zijn bij HOPE-XXL in beeld gekomen doordat collega Anny Huuskes een symposium op de HAN bezocht. Tijdens dit symposium stuitte zij op de Gesprekskaarten; ‘Waarde van Welzijn'. Anny raakte enthousiast en introduceerde deze gespreksmethode bij HOPE-XXL.
"De gesprekskaarten zijn een middel waarmee je je gesprekspartner bevraagt op wat diegene waardevol vindt in zijn of haar leven. Ook brengen de gesprekskaarten de factoren in beeld die helpend of belemmerend zijn om dat waardevolle leven te leven. Met onze Maatschappelijke Dienst Tijd (MDT) projecten maken leerlingen een ‘reis' naar de beste versie van zichzelf. Afgelopen weken hebben we op het Liemers College Heerenmäten met de eerste leerlingen de gesprekskaarten methode gebruikt. Zowel klassikaal als in groepjes als één op één bleek dit een succes te zijn. De methode wordt met plezier gebruikt en leerlingen doen erg hun best om er achter te komen en aan elkaar uit te leggen wat zij waardevol vinden in het leven."

Julian Olzheim, Boris Dik, Daan Gardien, Dante Sanders, Dex Menting en Esad Abis, uit v2b van het Liemers College Heerenmäten, gaan als groep meedoen met MDT. Zij hebben afgelopen week de methode gebruikt en zijn zich bewust geworden van hoe voor hun een waardevol leven er uit zal zien. Het project waar zij aan gaan deelnemen zal, op basis van kaarten die zij gekozen hebben, er aan bijdragen dat zij hun vrije tijd invullen, iets voor een ander doen en in contact komen met andere mensen. Het eerste project waar deze jongens aan deelnemen is in samenwerking met de werkgroep 4 mei herdenking, waarbij zij een bijdrage zullen leveren aan de wandeltocht over de oorlogsjaren op 2 april. Nieuwsgierig geworden en wilt u meer weten over de Gesprekskaarten; Waarde van Welzijn? Bezoek https://www.han.nl/projecten/2022/waarde-van-welzijn/

 Julian, Boris, Daan, Dante, Dex en Esad, uit v2b zijn bezig met de Gesprekskaarten (Foto: Lieke Meertens)