André de Klein, Mardy Dekker van Pleyade en Steven Krol met de nieuwe aanwinst voor Lobede. (Foto: Carla Droste)
André de Klein, Mardy Dekker van Pleyade en Steven Krol met de nieuwe aanwinst voor Lobede. (Foto: Carla Droste) Foto:

Stichting Gezondheidszorg Lobith-Tolkamer zoekt mooie projecten:

'Wij staan open voor ideeën'

LOBITH-TOLKAMER - Stichting Gezondheidszorg roept inwoners van Lobith, Tolkamer en Spijk op om ideeën aan te dragen voor extra gezondheidsvoorzieningen in de drie dorpen. “We hebben geld ter beschikking voor zaken op het gebied van de gezondheidszorg en zoeken mooie projecten.” 

Door Carla Droste

André de Klein (secretaris): “Stichting Gezondheidszorg is voortgekomen uit de lokale kruisvereniging, die is opgeheven. Het geld is oorspronkelijk ingebracht door de leden van de kruisvereniging uit Lobith, Tolkamer en Spijk. Er is nog geld in kas en dat willen we nu gebruiken voor extra gezondheidsvoorzieningen voor de inwoners.”

Kruisverenigingen

Veel kruisverenigingen ontstonden eind 19e eeuw. De benaming 'kruis' is afgeleid van de internationale organisatie het Rode Kruis. Het waren particuliere verenigingen die werkten met een lidmaatschap. Zij speelden een onmisbare rol in de lokale gezondheidszorg door het geven van voorlichting op het gebied van hygiëne, het bestrijden van epidemieën, het verplegen van zieken thuis en de zorg voor moeder en kind. Na de Tweede Wereldoorlog lag de nadruk meer op wijkverpleging en consultatiebureaus. In de jaren tachtig nam de overheid het initiatief om de gezondheidszorg te professionaliseren. Daarmee kwam het bestaansrecht van de kruisverenigingen onder druk te staan.

Claim

André: “De kruisverenigingen in de omgeving gingen bijna allemaal op in een districtskruisvereniging en die is later weer opgegaan in Stichting Thuiszorg Midden-Gelderland (STMG). De bestuursleden van Kruisvereniging Lobith-Tolkamer konden eind jaren tachtig niet met STMG tot overeenstemming komen over de inzet van het geld dat de vereniging in kas had. Het bestuur vond dat het ten goede moest komen aan de inwoners van Lobith, Tolkamer en Spijk.”
Na veel overleg werd er afgezien van een fusie. Andere organisaties namen de thuiszorg over. Het geld van de kruisvereniging kon echter jarenlang niet worden besteed, omdat de regionale thuiszorgorganisatie het dan alsnog zou kunnen claimen.
“Jan Henk de Roest van het toenmalige bestuur heeft het geld dertig jaar lang netjes beheerd. Een paar jaar geleden heeft hij ons benaderd om het nieuwe bestuur van Stichting Gezondheidszorg te vormen en heeft hij het beheer overgedragen aan Steven Krol (voorzitter), Ben Seising (penningmeester), Maria Snip en mij.”

Duofiets

Steven: "Nu die claim na dertig jaar is vervallen, kan het geld eindelijk lokaal worden besteed. Er is een substantieel bedrag beschikbaar voor mooie projecten in de gezondheidszorg. Wel hebben we bepaalde toekenningscriteria. De gezondheidsvoorziening moet bijvoorbeeld niet behoren tot het reguliere activiteitenpakket van een organisatie. Onze donatie is altijd eenmalig en we verwachten ook een eigen bijdrage van de aanvrager. Het fonds is bedoeld voor algemene zaken in Lobith, Tolkamer en Spijk, niet voor individuele situaties.
Inmiddels hebben we Pleyade al blij kunnen maken met een mooie bijdrage voor een duofiets voor Lobede. Maar je zou ook kunnen denken aan een zwembadlift voor zwembad De Boskuul of een hartreanimatiecursus voor bhv'ers. Kortom, er is veel mogelijk. Wij staan open voor ideeën.” Vragen of ideeën kunnen worden ingediend bij: Stichting Gezondheidszorg Lobith-Tolkamer, Vierkenshof 34, 6916 MA Tolkamer, a.klein8@chello.nl