"Het is echt uniek dat dit nog bestaat, zo dicht bij het centrum” (foto: Kyra Sannes)
"Het is echt uniek dat dit nog bestaat, zo dicht bij het centrum” (foto: Kyra Sannes)

Henk Dellepoort is nieuwe excursiecoördinator van landgoed Sevenaer

Algemeen

ZEVENAAR - “Iedereen kende het: we liepen erlangs en keken over de muur heen, maar het bleef in raadselen gehuld.” Henk Dellepoort doelt op landgoed Sevenaer, iets dat alle Zevenaarders wel eens gezien hebben – van een afstandje, dan. Toch is het landgoed juist een plek om van dichtbij te beleven, met excursies. Sinds januari is Henk degene die dit met veel aandacht coördineert.

Door Kyra Sannes

Henk is ruim dertig jaar directeur geweest van allerlei logistieke bedrijven, maar sinds twee jaar is hij daarmee gestopt. Lang stilzitten kon hij echter niet: sinds januari is hij excursiecoördinator van Landgoed Sevenaer. Hij overziet de reguliere excursies en degenen op aanvraag – zo zijn familiedagen op het landgoed bijvoorbeeld heel populair, vertelt hij. “Mensen boeken via de website een excursie. Dan ga ik kijken waar hun interesse ligt: bijvoorbeeld de panden? Daar zoek ik een specifieke excursieleider bij.” Soms zijn er ook themaexcursies, zoals de stinsenexcursie: “Dan staat het landgoed vol met sneeuwklokjes en winterakoniet, echt een prachtig gezicht.” Inmiddels is Henk een paar keer met excursieleiders meegegaan, maar de allereerste keer staat hem nog helder voor de geest: “Ik was meteen gegrepen. Mijn eigen interesse ligt van oudsher bij de panden. Daarbij groeit mijn interesse in de ecologische landbouw. Dit bestaat al sinds de veertiende eeuw, dus het heeft een prachtige historie. Het is echt uniek dat dit nog bestaat, zo dicht bij het centrum.”

Historische waarde

“Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in de historie van Zevenaar,” vertelt Henk. Het landgoed is voor hem een droom: er zijn maar liefst 23 rijksmonumenten te vinden, iets waar Jonkheer Huub van Nispen een ware strijd voor heeft gevoerd. “De Jonkheer heeft in de jaren zestig de panden in de Wittenburgstraat heel bewust aangekocht. Hij zag het gevaar van de oprukkende stad en zocht een barrière.” Inmiddels valt de waarde van landgoed Sevenaer niet te betwisten. “Iedereen zet de schouders eronder: de gemeente, maar ook ontzettend veel vrijwilligers.” Huis Sevenaer wordt nu gerestaureerd en uiteindelijk worden ook nieuwe functies gezocht voor de kamers: “Zolang het past bij de sfeer en de filosofie van het landgoed.”

Bijzonder evenwicht

Natuur, cultuur en… akkers. Er is een bijzonder evenwicht te vinden op het landgoed, waar natuur vrijuit bloeit en gewassen op natuurlijke wijze worden gekweekt. “Vanaf de jaren vijftig wisten ze hier al, met pesticiden en kunstmest kom je er niet.” Henk zelf is gefascineerd door de mestvaalt: “Het zit vlak achter het Eet-Lokaal, maar je ruikt niks: ook op dat vlak was de Jonkheer zijn tijd ver vooruit.” Reeën, vogels, insecten en planten hebben op het landgoed alle vrijheid om te groeien. “Alles begint met de bodem: daar groeien planten, dieren eten planten, wij eten de dieren.” Om dat in stand te houden, is er één gouden regel: “Je mag op het pad lopen, maar verder niet.” In andere woorden: “De bodem is heilig.”