De burgemeesters temidden van de vrijwilligers met de cheque (Foto: Alie Engelsman)
De burgemeesters temidden van de vrijwilligers met de cheque (Foto: Alie Engelsman) Foto:

Waardering voor Stichting Reddingshonden RHWW

Gemeente Duiven en Westervoort overhandigen cheque van 7.500 euro

WESTERVOORT/DUIVEN - Zeven leden en drie honden van de Stichting Reddingshonden RHWW Westervoort en Duiven kregen vorige week op het gemeentehuis van Westervoort een heldenontvangst.

Door Alie Engelsman

De Westervoortse burgemeester Arend van Hout en zijn collega van Duiven, Huub Hieltjes, lieten op deze manier, namens de gemeenschap, hun waardering blijken voor het werk wat de reddingshonden en de geleiders onlangs hebben verricht in het rampgebied in Turkije. De RHWW ontving ook een cheque ter waarde van € 7500. Onder het genot van een kopje koffie met gebak gingen de burgemeesters in gesprek met de vrijwilligers van de RHWW. De drie honden lieten af en toe van zich horen en genoten van de aandacht.
Beide burgemeesters waren vooral geïnteresseerd in de ervaringen van het reddingsteam, dat een weeklang een zoekactie uitvoerde in de Turkse provincie Hatay. Samen met vijf andere reddingshondenverenigingen, ondergebracht in de overkoepelende Samenwerkende Reddingshonden Organisaties (SRO), slaagden honden en hun geleiders er in elf mensen te lokaliseren die nog levend onder het puin lagen. "Wij bergen de slachtoffers niet, dat laten we over aan de SAR en het Turkse leger. Onze honden wijzen de plek aan en met warmteapparatuur en geluidsapparatuur gaan Turkse SAR professionals op die locatie aan het werk.” Het was hard werken voor de vrijwilligers van de RHWW. "De moeheid is geleidelijk aan het wegebben. We werkten dag en nacht in vier shiften van zes uur op en zes uur af in omstandigheden die je niet dagelijks gewend bent. De omvang van de ramp is zo groot, surrealistisch, niet te bevatten. Het gaat om puinhopen zo hoog als de huizen hier en een stad, zo groot als de provincie Utrecht, die volledig is weggevaagd. Beelden van families die zitten te waken op plekken waar geliefden verdwenen zijn, het speelgoed dat verloren tussen de brokstukken ligt, het raakt je. Dat heeft ook zeker een psychische impact op onze mensen.” Ook voor de honden was het een vermoeiende week. "Mijn hond heeft de eerste dagen na terugkomst alleen maar geslapen en ging er alleen even uit om zijn behoefte te doen. Hij begint nu eindelijk weer zichzelf te worden,” vertelt één van de leden.
Louise Smits, medeoprichter en voorzitter van de RHWW, nam de cheque van €7500 dankbaar in ontvangst. Burgemeester Hieltjes: "De gemeenten Duiven en Westervoort hebben besloten om met het geld, dat we anders op Giro 555 zouden storten, de RHWW - dat voor mij staat voor Reddingshonden Wereldwijd - financieel te ondersteunen.” Het geld zal goed terecht komen bij de stichting. Er zijn veel spullen verloren gegaan op de reis naar Turkije en de vrijwilligers hebben tijdens deze zoekactie ervaren hoe belangrijk een eenvoudige sanitaire voorziening is. "Een week lang je nauwelijks kunnen wassen en buiten je behoefte moeten doen is geen pretje. Daarom willen we een deel van het geld besteden aan de aanschaf van een eigen toilet- en douchetent.”
Burgemeester van Hout sprak zijn waardering uit over deze vrijwilligers die, met gevaar voor eigen leven, naar het rampgebied afreisden en daar van veel betekenis zijn geweest voor de mensen in Turkije. Louise: "Toch is onze veiligheid op geen enkele manier in het geding geweest. Daarvoor zijn goede voorbereidingen en samenwerking zo noodzakelijk. Anders kunnen we dit werk niet doen. Daarbij mogen we ook het thuisfront niet vergeten. Het gaat er niet om wie wat vindt, het gaat er om dat er gevonden wordt.”