David de Jong (Foto: PR)
David de Jong (Foto: PR) Foto:

Lezing Nazimiljardairs

In de Boekenweek organiseert Kunstwerk! in samenwerking met Rebers Boek en Buro op maandag 13 maart om 19.30 uur een lezing van David de Jong over zijn boek Nazimiljardairs. 

David de Jongs boek Nazimiljardairs: De donkere geschiedenis van de rijkste families van Duitsland verscheen in het najaar en stond enkele weken hoog in de bestsellerlijst. In dit baanbrekende werk onthult David de Jong het waargebeurde verhaal van de rijkste zakelijke dynastieën van Duitsland en hoe zij onnoemelijk veel geld en macht vergaarden door medeplichtig te zijn aan de wreedheden van het Derde Rijk. De lezing vindt plaats bij Rebers Boek en Buro in Zevenaar en is gratis toegankelijk. 

Nazimiljardairs is het baanbrekende, meeslepende verhaal over hoe Duitse bedrijven als BMW, Dr. Oetker, Porsche en Volkswagen zich verrijkten tijdens de Tweede Wereldoorlog en er na de oorlog nauwelijks sancties volgden. In 1946 werd magnaat Günther Quandt gearresteerd wegens vermeende nazi-samenwerking. Quandt, patriarch van Duitslands meest iconische industriële imperium, een dynastie die tegenwoordig BMW bestuurt, beweerde dat hij door minister van Propaganda Goebbels was gedwongen zich bij de partij aan te sluiten. De rechtbanken spraken hem vrij. Maar Quandt loog en hij was niet de enige. 

Verschillende magnaten namen Joodse bedrijven in beslag, kochten dwangarbeiders en voerden de wapenproductie op om Hitlers leger uit te rusten terwijl Europa brandde. Het schokkendste van alles is dat door Amerika’s politieke opportunisme deze miljardairs na de oorlog weg konden komen met hun misdaden. Ze zijn sindsdien alleen maar rijker geworden, terwijl ze nauwelijks rekenschap afleggen over dit duistere verleden. Waarom zijn zij nog nooit ter verantwoording geroepen?

Details lezing

De lezing vindt plaats op maandag 13 maart om 19.30 uur bij Rebers Boek en Buro (Markstraat 29 Zevenaar) en is gratis toegankelijk. Na afloop is er mogelijkheid om een boek te kopen en te laten signeren. Wel graag aanmelden via zevenaar@boek-en-buro.nl of in de winkel.