Ruud van Haren: "Met dit AccuZorg accupack krijgt je fiets een tweede leven. Het is ontzettend milieuvriendelijk” (Foto: Ron Sanders)
Ruud van Haren: "Met dit AccuZorg accupack krijgt je fiets een tweede leven. Het is ontzettend milieuvriendelijk” (Foto: Ron Sanders) Foto:

Een wereldprimeur in Giesbeek

AccuZorg lanceert accupack voor bagagedrager van Bosch e-bike

GIESBEEK – Een wereldprimeur in Giesbeek. Allemaal dankzij Ruud van Haren. Met zijn onderneming AccuZorg/ReproFietsaccu brengt hij een accuzorgkit op de markt, die geschikt is voor de bagagedrager van elke Bosch e-bike. Ondernemers én fietsliefhebbers varen wel bij zijn nieuwste uitvinding.

“De markt van e-bikes is explosief gegroeid en daarmee ook het reviseren van fietsaccu’s. Maar de volgende stap heeft nog niemand gezet”, vertelt Ruud van Haren over de productie van zijn ‘eigen’ accupack. 36 prototypes van zijn accupack heeft hij inmiddels uitgeleverd aan fietsenvakhandels in de regio. De reacties zijn veelbelovend. “Het is de perfecte navulling voor een Bosch-drager. Het is zo gemaakt dat je geen fout kunt maken met de montage. Elke fietsenhandelaar kan het in zo’n twintig minuten inbouwen, terwijl jij een bakje koffie drinkt. ”

Ondernemersportaal

Fietsenspeciaalzaken kunnen via een speciale ondernemersportaal op zijn website de accupacks bestellen. Dat gaat per vier stuks. Inclusief een overzichtelijke instructie van de demontage van de oude accu op de drager van de Bosch e-bike en de montage van het nieuwe accupack. Deze is ook eenvoudig terug te vinden via YouTube. Een kind kan de was doen. Toch levert Ruud van Haren vanwege de veiligheid en het milieuaspect aan fietsenspeciaalzaken en niet aan particulieren. “De kans is groot dat een defecte accu dan bij het huisafval terecht komt en daar hoort het niet thuis. Tijdens de afvalverzameling bestaat er kans op brand. Bij een fietsenwinkel heb je daar geen last van. Winkels die elektrische fietsen verkopen zijn wettelijk verplicht lege accu’s in te zamelen. Inzamelorganisatie Stibat haalt deze op en zorgt er ook voor dat de lege accu’s gerecycled worden. De metalen kun je weer gebruiken in nieuw fietsaccu’s en restafval wordt onder andere verwerkt in beton. Hoe circulair wil je het hebben?”

Over circulair gesproken. Het mes van zijn noviteit snijdt aan meerdere kanten: het is goedkoper en duurzamer. Ten eerste het financiële aspect. Ruud van Haren geeft een rekenvoorbeeld. “Stel je hebt zeven jaar geleden jouw fiets voor 2.600 euro gekocht en de accu is kapot. Wat is dan de restwaarde? Hooguit een paar honderd euro. Als je dan een nieuwe accu koopt, ben je zo’n achthonderd euro kwijt. Vaak hebben mensen dat er niet voor over of hebben ze er eenvoudigweg het geld niet voor. Als je dan een accu kunt krijgen voor onder de vierhonderd euro met een garantie van twee jaar, dan is dat natuurlijk geweldig. Wanneer je dan bijvoorbeeld na een jaar of twee jaar toch een nieuwe fiets wil, omdat je op de ‘oude’ bent uitgekeken, dan kun je ‘m op Marktplaats aanbieden als A-merk met een jonge accu. Dat scheelt!” Ook de fietsenhandelaar merkt het in zijn portemonnee. “De verkoop van een tweedehands e-bike met mijn nieuwe Accupack levert een hogere marge op.” Wat het duurzaamheidaspect betreft is Ruud van Haren kort, maar krachtig. “Het is simpel: voor elke nieuwe fiets, laat je een oude achter. Met dit AccuZorg accupack krijgt je fiets een tweede leven. Het is ontzettend milieuvriendelijk.”

Hoge kwaliteit

De kwaliteit van zijn accupack is hoog. De veertig batterijen die aan elkaar zijn gekoppeld, zijn A-merken. “Ik maak twee accu’s, allebei van 500wh, met verschillende batterijen. Eentje met LG MH1 batterijen, de ander met Samsung batterijen.” De LG MH1 kost € 385; de Samsung € 415. “500wh, dat tekent een grotere opslag, zodat je er verder mee kunt rijden. Vergelijk het met een grotere benzinetank voor in je auto, met een volle tank kom je dan verder.”
Het innovatieve product is het resultaat van ouderwets handwerk. Batterij voor batterij, draadje voor draadje. “Op de accu zit twee jaar garantie. Mochten zich onverhoopt technische problemen voordien, dan kan een klant bij mij terecht. Je dealer die de accu heeft ingebouwd zal mij bellen of je doorverwijzen.”
Hij is trots op zijn innovatieve product. “Ik laat zien dat er goede accu’s gebouwd kunnen worden.” Made in Giesbeek, maar binnenkort misschien op een andere, grotere locatie in regio vertelt Ruud van Haren. “Er zijn verhuisplannen ja”, verklapt hij, “maar daarover binnenkort meer.”



AccuZorg 
Resellers:

Ter Heerdt Tweewielers
Rijksweg 41, 6921 AC Duiven
https://www.terheerdt.nl

Fiets Inn Wout van Dijk
Lockhorststraat 2, 6942 AC Didam
https://fietsinn.com

Hammink Fietsplezier
Dorpstraat 64A, 6923 AH Groessen
https://www.hamminkfietsplezier.nl

Van Dam tweewielers
Julianastraat 31, 6691 AX Gendt
https://www.vandamtweewielers.nl

Van Dam Tweewielers
Valburgseweg 11, 6661 ER Elst
https://www.vandamtweewielers.nl

Dorpswinkel Wildenborg Buurse
Alsteedseweg 17, 7481 RS Haaksbergen
https://dorpswinkelwildenborg.nl

enfietsen
Houtsmastraat 153, 7002 KD Doetinchem
https://www.enfietsen.nl

Fietshuis Jansen
Stationsstraat 20, 7021 CK Zelhem
https://www.fietshuis-jansen.nl

Brethouwer tweewielers
Rijksweg 138, 7011 EC Gaanderen
https://brethouwertweewielers.nl

Service punt.

Accu Twente
G.J. van Heekstraat 408, 7521 EN Enschede
https://www.accutwente.nl

Losse verkoop vakhandelaar en accurevisiebedrijven ter kennismaking

JP Trading&gineering, STAERK tandems
Havenstraat 59, 7005 AG Doetinchem
http://jptradingengineering.nl

Hoofdfiliaal ontwikkeling & productie

AccuZorg
Mr. Willemsenstraat 4, 6987 AM Giesbeek (nog tijdelijk)
Gaat verhuizen naar Zevenaar
https://www.accuzorg.nl

"De kwaliteit van zijn accupack is hoog. De veertig batterijen die aan elkaar zijn gekoppeld, zijn A-merken" (Foto: Ron Sanders)
De fietsenvakhandel zet het accupack eenvoudig in de originele behuizing (Foto: Ron Sanders)