"Ik wil me focussen op de RDB en de SuperLeague" (Foto: Alie Engelsman)
"Ik wil me focussen op de RDB en de SuperLeague" (Foto: Alie Engelsman) Foto:

Marc Vleghert zoekt sponsoren om dartambities waar te maken

DUIVEN - Darten is voor veel mensen een leuke bezigheid tijdens een avondje stappen in het café. De jonge Marc Vleghert wil het echter professioneel aanpakken.

Door Alie Engelsman

Marc is 22 jaar en geboren en getogen in Duiven. Hij begon in 2015 te darten bij Schietvereniging De Roos in Duiven. "Dat was toen nog gewoon voor de lol, eigenlijk via mijn vader en mijn opa, die ook graag darten." Zijn prestaties vielen op. "Ik werd gevraagd om te spelen voor de RDB (Rivierenland Dart Bond) in Beuningen die is aangesloten bij de Nederlandse Dartbond. Van daaruit deed ik mee aan de LaCo (Landelijk Competitie).” Marc wilde een ‘tandje hoger’ en sloot zich aan bij een team in Doesburg in de Arnhemse Dart Organisatie (ADO). “Ik was 16 jaar toen ons team derde van Nederland bij de jeugd werd. Ik gooide met de Europese en wereldkampioen van die tijd. Vanaf dat moment had ik echt het gevoel dat ik dit wel heel erg graag wilde gaan doen. Ik ben toen dagelijks gaan trainen. Tegenwoordig lukt dat niet altijd, ik heb een fulltime baan in Arnhem, maar ik speel veel competities door de week."
In de weekenden is er vaak een competitie voor de SuperLeague. Voor Marc zijn deze heel belangrijk. "Deze SuperLeague is een landelijk competitie op het hoogste niveau. Deze vindt een paar keer per maand plaats. Professionele evenementen zijn de toernooien van de PDC (Professional Dart Competions). De PDC organiseert jaarlijks onder andere een Q-school, waarvoor iedereen zich kan inschrijven. Tijdens deze Qualifying School strijd je om een Tour Card. Er worden Tour Cards uitgegeven aan de 128 beste darters van de wereld. Met zo'n card kun je twee jaar lang deelnemen aan evenementen van de PDC. Je moet wel zorgen dat je binnen die twee jaar bij de top 64 hoort, want anders raak je je Tour Card kwijt en moet je weer helemaal opnieuw beginnen om je te classificeren. Ik heb in januari voor het eerst mee gedaan aan de Q-School. Ik heb geen Tour Card gewonnen, maar wel de finaledagen gehaald. Daar was ik supertrots op. Ik heb er veel van geleerd, het heeft mijn zelfvertrouwen een boost gegeven en ik heb veel ervaring opgedaan. Ook wat betreft het verliezen van een competitie, want dat hoort er ook bij. In maart hoop ik naar Duitsland te kunnen voor de Challenge Tour van de PDC, hier kan ik punten mee verdienen. Met deze punten probeer ik mijzelf zo hoog mogelijk te plaatsen in de ranking. In deze Challenge Tour zijn er een aantal toernooien gedurende het jaar. Op deze manier kan ik ook kans maken op een Tour Card. Want met zo'n Tour Card begint het pas echt als je prof wilt worden. Je mag dan bijvoorbeeld mee doen aan het UK Open en andere kwalificatietoernooien. De competities van het PDC zijn van het hoogste niveau. Net daaronder zit de WDF (World Dart Federation) die toernooien organiseert voor amateurs en professionals, al mogen houders van een Tour Card daar niet aan meedoen. De Dutch Open in Assen, het grootste darttoernooi van de wereld is één van de evenementen van de WDF. Verschillende landen hebben zo'n toernooi, zoals Duitsland, België, Roemenië, Tsjechië en natuurlijk Engeland. Een keer per twee jaar wordt het WDF wereldkampioenschap gehouden." Marc dart nu nog bij verschillende dartverenigingen in Gelderland, maar hij zal in het volgend seizoen moeten stoppen met de competities die hij speelt 'voor de lol'.  "Ik wil me focussen op de RDB en de SuperLeague. Dat betekent ook op tijd maar bed en letten op de voeding, want darten is best een intensieve sport." Daarnaast wil hij in het volgende seizoen een felbegeerde Tour Card winnen. Dat betekent dat hij regelmatig naar het buitenland moet. Inschrijfgelden, reis- en verblijfskosten, het zijn flinke investeringen voor hem. Hij is er de man niet naar om om geld te zeuren, maar hij zou het leuk vinden als er een bedrijf zou zijn dat hem zou willen sponsoren. Bedrijven die Marc willen sponsoren kunnen contact opnemen via marcvleghertdarts@gmail.com.