"We doen al het werk zelf: het ontwerpen van etiketten, brouwen en bottelen." Foto:

‘Een brouwerij begin je uit passie voor bier’

Algemeen

TOLKAMER - Aan de Binnenweg in Tolkamer staat tussen de huizen een bord met ‘Brouwerij Hootch’. Achter een oprit staat een gebouw dat wat wegheeft van een opgeknapt schuurtje. Daar brouwen Pim Wiegman (37) en Sami Kors (31) eigenhandig heerlijke bieren. 

Door Indy Roelofs

Hoe het allemaal begon? In Oosterhout. Daar kwam een groepje Ondernemerschap & Retail Management-studenten van de HAN bij elkaar. In een bepaald semester werd van hen verwacht om een businessplan te schrijven. De vier heren hadden allemaal een gezamenlijke passie: bier. Ze maakten een plan voor een brouwerij en gooiden hiermee hoge ogen. Pim: “Sami woonde als student in een chalet op een prachtig groen park, en onder de overkapping brouwden we ons eerste bier.” Het eerste echte brouwsel werd de Mr. Baboon, een Saison. Dit type bier werd vroeger voor landknechten gebrouwen van alle restgranen en was laag in alcohol. het bier werd goed ontvangen door vrienden en familie. Daarom werd het businessplan realiteit: de vier investeerden samen om 1000 liter Mr. Baboon te laten brouwen. Sami: “Mocht het niet verkocht worden, dan drinken we het zelf maar op. Maar het bier verkocht gelukkig goed.”  Middels een crowdfunding onder familie en vrienden kwam de mogelijkheid om de brouwerij een serieuze start te geven. Nu 5 jaar later zijn Pim en Sami over en bouwen ze verder aan de brouwerij.

Tegendraads

Café Van Ouds in Nijmegen was het eerste biercafé dat met de heren in zee ging. Het balletje ging rollen vertelt Pim: “Toen we begonnen waren we er direct over uit dat we niet de mainstream wilden gaan volgen. Bij onze start was blondbier bijvoorbeeld erg populair, wij besloten toen om een Saison te maken.” En met succes. In 2020 wist de brouwerij haar eerste prijs te winnen op de Nijmeegse Bierfeesten, met hun tweede bier: de Darkness My Old Friend Dark Ale. De bieren werden in deze tijd gebrouwen door loonbrouwerijen. Door verschillende negatieve ervaringen hiermee besloten de twee zelf te gaan brouwen.

Leven van de brouwer

Inmiddels zijn Sami en Pim samen gaan wonen en zijn ze niet meer weg te slaan van bierfestivals. In koor: “Het mooiste blijft toch om je bier direct te schenken aan een bierliefhebber.” Samen zijn ze van plan om een Bed & Breakfast in het woonhuis te creëren. Achter het huis staat de brouwerij. Dit was tot en met 2019 een schuurtje. Deze is volledig verbouwd tot brouwerij van zo’n 20m2: er zit een officiële vergunning op. Op dit moment is er groot onderhoud in de brouwerij; onder andere de vloer wordt vervangen. “Door het gewicht van het bier in de gisttanks waren er tegels gesprongen. Er komt nu een gietvloer in.” De combinatie van brouwerij én Bed & Breakfast is ontstaan door vraag van cafés en aanvragen van groepen: proeverijen en/of brouwworkshops combineren met een overnachting. Naast het werk als brouwer is Sami freelance projectleider en Pim werkt 24 uur als communicatieadviseur. Voor de afwisseling. “Maar ook omdat je een brouwerij niet begint om een dure bak te rijden, een brouwerij begin je uit passie voor bier. Neemt niet weg dat we zijn heel blij dat we ons eigen sprookje aan het creëren zijn.”. De brouwerij blijft - uiteraard- in Tolkamer, het kantoor en de opslag verhuizen in april naar het centrum van Zevenaar.

Verkoop

Op dit moment wordt er de maximaal haalbare capaciteit bier gebrouwen. “Het is een echt ambacht. We doen al het werk zelf: het ontwerpen van etiketten, brouwen en bottelen. Voor de distributie hebben we een lokale vervoerder. Op dit moment verkopen we ons bier via de webshop en onder andere aan horeca, slijterijen en (lokale) winkels. Naast blikken en fusten komen ook de flessen terug, omdat er een statiegeldregeling op blikken komt. Hele bijzondere bieren komen in blik, de wat meer ‘normale’ speciaalbieren komen in een longneckfles. Het is hard werken, maar het geeft veel voldoening”, zegt Pim.

Bier Preuvenement

Sinds 2014 wordt in Zevenaar het Bier Preuvenement georganiseerd. Het is een evenement dat compleet in het teken staat van speciaalbieren. Het is uiteraard een ideaal moment om de Hootch bieren te leren kennen. Vanaf 2022 is het Bier Preuvenement overgenomen door de brouwerij. “We stonden eerder als brouwerij op dit festival en konden het toen al goed vinden met Karin en Ad, de oprichters van het Bier Preuvenement’. Op het Bier Preuvenement staan lokale brouwerijen, maar ook grotere namen. “Toen Karin en Ad lieten weten dat ze het stokje eigenlijk wilden doorgeven, zijn we eens een biertje gaan drinken met elkaar.”  In 2022 werd het evenement nog samen met Ad en Karin georganiseerd, vanaf dit jaar staat het Bier Preuvenement volledig onder leiding van Sami en Pim. “Afgelopen jaar zaten we rond de 1500 bezoekers, dat is één van de drukste edities geweest tot nu toe”, vertelt Pim. De heren staan met Hootch zelf door het hele land op bierfestivals, van Groningen tot Breda, maar het zelf samenbrengen van bierliefhebbers en brouwers is ook een grote passie geworden. Pim besluit: “In de toekomst hopen we dan ook samen met de brouwerij, de B&B én het Bier Preuvenement een prachtig, gemoedelijk bierplatform op de kaart te zetten.”