Hoog water bij Pannerden (Foto: Servaas Beunk)
Hoog water bij Pannerden (Foto: Servaas Beunk)

Verhalen over klimaat, water en dijken

Algemeen

LOBITH - Op vrijdagavond 10 maart vertellen Roel Dijksma, Hennie Roorda, Kasper Heineke en vertegenwoordigers van verschillende partijen voor het Waterschap vanaf 20.00 uur in De Schipperspoort in Lobith verhalen over het klimaat, het water en de dijken.

We zijn 30 jaar na nu, in het jaar 2053. De wereld ziet er heel anders uit. Dat is logisch, denk maar eens terug aan 1993. Maar hóe ziet het er dan uit? Is het warm, is het koud, is het droog of is het nat? Er wordt gesproken over een klimaatcrisis, dat het misschien al wel te laat is om het tij te keren. 70 jaar geleden stroomden grote delen van Zeeland en Zuid-Holland over, vele mensen en dieren zijn verdronken. Daarna zijn de Deltawerken begonnen. Over 30 jaar zouden we maar zo weer een grote ramp kunnen krijgen, ook in deze regio, daar waar de Rijn Nederland binnenkomt.

De verhalen in de Schipperspoort zijn verhalen uit de toekomst, over hoe het zou kunnen zijn, maar ook hoe we misschien wel een ramp kunnen voorkomen. Deze avond staat in het teken van de Waterschapsverkiezingen van 15 maart ‘23. Vertegenwoordigers van verschillende partijen voor het Waterschap zullen hun verhaal vertellen. Voorafgaand daaraan komen 3 specialisten aan het woord.

Roel Dijksma, geohydroloog aan de Wageningen Universiteit, weet van alles over rivieren, hoe zij stromen en hoe zij het landschap, zoals we dat nu kennen, hebben gevormd.

Hennie Roorda, voormalig heemraad (zeg maar minister van een waterschap) en op het ogenblik speciaal adviseur dijken bij het Ministerie van Infrastruktuur en Waterstaat, vertelt over het belang van de dijken voor het leven bij de rivieren.

Kasper Heineke, beter bekend als Kaspadre, woont al jaren op een Waaldijk. Hij vertelt over wonen met dijkverzwaring en zingt zijn lied ‘Water tegen wil en dank’. De avond wordt georganiseerd door De Nieuwe Grens Trainingen, in samenwerking met Water Natuurlijk. De toegang is gratis. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding