Oorlogswandeling in Zevenaar

vervolg van voorpagina

Voor 2 april is niet alleen uit historisch besef gekozen, ook uit praktische overwegingen. "4 mei valt vaak in de vakantie, vandaar,” aldus Simone.

De wandeling start in groepen met een gids vanaf 11.00 uur bij het Liemers Museum. Pleisterplaatsen waar onder meer wordt stilgestaan zijn het station, het kruispunt Arnhemseweg/ Didamsestraat/Markstraat/Grietsestraat en Weverstraat 4. Het kruispunt werd in de laatste oorlogsnacht opgeblazen. Van de panden van bakkerij Van Swaay-Kleve, Hotel ‘De Leeuw', ‘Hof van Berlijn' en Huize Hoek van de freules van Nispen bleef niets meer over. Tussen de puinstukken door wandelden vier uur later de eerste Canadezen Zevenaar binnen. Weverstraat 4 was een bekend onderduikadres, waar de Joodse familie Rosenberg ruim twee jaar onderdak heeft gekregen. Kippenvel krijg je als je Willem Franck over de Joodse gemeenschap van Zevenaar in de Tweede Wereldoorlog hoort vertellen.

De werkgroep geeft de jeugd ook een prominente rol tijdens de nationale herdenking op 4 mei. Marie-José: "Samen met het Liemers College houden we een gedichtenwedstrijd. De winnaars mogen de gedichten op 4 mei voorlezen of laten voorlezen in het Musiater, tijdens de herdenking of op het Raadhuisplein na de stille tocht. Na de herdenking spelen de jongvolwassenen van theatergroep UIT! op deze avond in het Musiater hun stuk ‘ondergedoken' van enige jaren geleden, maar dan aangepast aan de actualiteit.”Kaarten hiervoor zijn tegen gereduceerd tarief te verkrijgen bij de balie van het Musiater.

Inschrijven voor de oorlogswandeling op zondag 2 april kan tot 28 maart via wandeling.4meizevenaar.nl/aanmelden of bij het Liemers Museum.