Nicky: 'Het gaat om het ontdekken van geheimen"
Nicky: 'Het gaat om het ontdekken van geheimen" Foto:

Rafel van de maand februari:
huisstijl en website gebaseerd op de ‘rafel'

LIEMERS - Nicky Vermeer uit Arnhem bouwde voor Stichting Rafelroutes de website, in samenspraak met José Vleeming, de oprichtster van de stichting. Nicky, eigenaar van het bedrijf Univorm, full service bureau voor grafische vormgeving en visuele communcatie, ontwierp ook het logo en de huisstijl van Rafelroutes. Zijn verhaal.

Door Alie Engelsman

“Ik ken José al zo’n 15 jaar en ze gaf me alle vrijheid om mijn eigen ideeën over de rafelroutes neer te zetten in de vormgeving en de website. Natuurlijk wel in overleg met José, maar mijn eigen stijl zit hier wel degelijk in.” Tijdens het proces van vormgeving en ontwikkeling van de website fietste Nicky samen met José veel kilometers door de Liemers. Zo kreeg hij een goede indruk van waar het precies om ging.

“José is natuurlijk de eigenaar van het gedachtegoed Rafelroutes. Zij heeft uiteindelijk ook de naam bedacht, maar we hebben samen naar alternatieven gekeken. We hebben voor de naam rafels gekozen, omdat dat het beste omschrijft waar het in de routes om gaat. Het gaat om het ontdekken van geheimen (ontrafelen), maar ook om het vervagen van de grenzen tussen de Liemers en de omliggende gebieden. Een rafel kronkelt ook heel erg, is zeker niet recht, daarbij je kunt ook denken aan het golvende, het meanderende van de routes. De rafelroutes moeten mensen uitdagen om op een bijzondere manier de Liemers te ontdekken. Mensen die voor een rafelroute kiezen durven over ongebaande wegen te gaan. Dat maakt het leuk en spannend. Bij het ontwerp van het logo en de huisstijl heb ik gekozen voor een woordmerk, typografisch en terug naar de kern, naar de eenvoud en dat is hoe ik het vanaf het begin voor ogen heb gehad. Dat vind je ook terug in het concept van de fotografie. Al die verschillende betekenissen van ‘rafel’ heb ik daarin terug laten komen, ook de golvende lijnen, die je op de website ziet.”
De website heeft een duidelijke structuur. Het maakt het voor de bezoekers makkelijk om een route te vinden. Ze kunnen de website gebruiken om de routes te volgen, er kan een gps-bestand ingeladen worden op de mobiele telefoon, maar ze kunnen het ook, op de ouderwetse manier, gewoon uitprinten. Op de website zijn mooie foto’s te vinden, die een tipje van de sluier oplichten van wat er te zien is. “Maar we willen natuurlijk niet alles prijsgeven, er moet wat te ontdekken blijven. De website is zo vorm gegeven dat het mensen triggert om een route te gaan wandelen of fietsen. Het gaat ook niet alleen om de routes, maar ook om de mensen op en in de routes. Mensen die een belangrijke functie hebben in de Liemers en het gebied echt een smoel geven. Die verhalen kun je ook lezen op de website, onder de rafels.” De website, die ruim drie jaar bestaat, is inmiddels in totaal door zo’n 12000 mensen bezocht.

Nicky trekt er zelf ook graag op de fiets er op uit, deze zomer zal hij zeker een aantal rafelroutes fietsen. Een hele mooie plek in de Liemers vindt Nicky het stadje Bronkhorst. “Dat is een van de oudste en kleinste stadjes binnen de Liemers en zelfs van Nederland, waarbij je je even in het verleden waant. Ook deze ontdekking vind je terug in de routes op de website.”

Elke tweede maandag van de maand is er een ‘Rafel van de maand' bij RTV Connect in Kijk op de samenleving. De Zevenaar, Duiven en Westervoort Post besteden aandacht aan deze Rafel in elke laatste editie van de maand.Informatie: https://www.rafelroutes.nl/.

Afbeelding