Koen (links) en Jarno: "Het is echt een avondje uit"
Koen (links) en Jarno: "Het is echt een avondje uit" Foto:

Bij Restaurant 1487 staat de gastronomische beleving centraal

‘Een droom die eerder is uitgekomen dan gedacht'

ZEVENAAR – Claresse, boter op smaak gebracht met zeekraal, of “gewone” Hollandse garnalen: het is slechts een greep in de ingrediënten die bij Restaurant 1487 te vinden zijn. Chef-kok Jarno Sanders en maître-sommelier Koen Kuipers vertellen over de eerste zes maanden dat het restaurant geopend is: “Elke dag kijken we hoe we het nog mooier kunnen doen.”

Door Kyra Sannes

“Tien jaar geleden hebben Koen en ik samengewerkt bij ’t Olde Schop in Giesbeek,” vertelt Chef-kok Jarno. Beiden liepen daar stage en raakten goed bevriend. “We gingen vaak uit eten en filosofeerden erover dat we ooit een eigen restaurant zouden hebben. Toen deze kans op mijn pad kwam, heb ik gelijk gevraagd of Koen dat samen met mij kon doen.” De maître-sommelier hoefde daar niet lang over na te denken: “Ik heb altijd die stoute droom gehad. Dat is veel eerder uitgekomen, dan ik gedacht had.” Die droom werd dus gerealiseerd met een restaurant dat vernoemd is naar het jaar waarin Zevenaar zijn stadsrechten kreeg en waar de gastronomische ervaring voorop staat. “Het is niet alleen lekker eten en drinken, het is echt een avond uit,” vertelt Koen. “Een stukje beleving.” Iets wat goed ontvangen wordt, zo merken ze. “Sommige gasten zijn al twee of drie keer terug geweest, dat is heel speciaal.”
Vier in de keuken, vijf aan de voorkant – het team van Restaurant 1487 is niet groot, maar zeer gedreven. Koen: “We hebben een klik met elkaar. Er wordt gelachen en het is gezellig, als we aan het voorbereiden zijn en de deuren dicht zijn. Zodra de gasten komen, is het serieus en hebben we allemaal hetzelfde doel: bezig zijn met de gasten.” De kracht van het team begint al bij de twee vrienden zelf. “We weten dat we elkaar blindelings kunnen vertrouwen. Allebei hebben we het gevoel: als we een restaurant met iemand willen, dan met elkaar,” stelt Koen.

Wisselend menu

Op de menukaart van het restaurant is er onder andere aandacht voor vegetarische gerechten en non-alcoholische dranken. Er worden zowel bekende producten gebruikt, als onbekende. Jarno noemt bijvoorbeeld de Hand van Boeddha: "Een heel exotische citrusvrucht. Die raspen we over het bloemkoolhoofdgerecht van het vegetarische menu.” Koen vertelt dat deze vrucht alleen in oost-Azië voorkomt, bij een paar bossen. "Het is de truffel onder de citrusvruchten.” Daarnaast geeft Jarno ook graag een speciale draai aan wat bekendere gerechten. "Zoals bij het Hollandse garnaal voorgerecht: dat heeft Hollandse garnaal, groene appel, komkommer en een whisky-kreeftemulsie. Mensen hebben het idee dat ze een garnalencocktail gaan eten, maar dat is het verre van.” Jarno kan veel creativiteit kwijt in dit vak, vooral omdat de menukaart met de seizoenen wisselt. "Niet alles in één keer, maar elke week komen er wat nieuwe gerechten. Die roulatie en die uitdaging, dat is leuk voor onszelf én voor de gasten.”