'Doe het gewoon'
'Doe het gewoon' Foto:

Liz Witkamp (13) schrijft eigen kinderboek

'Even met Evi' is een bundel van korte verhaaltjes

ZEVENAAR – Liz Witkamp (13) zit in het tweede jaar van de middelbare school en mag zichzelf nu al schrijfster noemen.

Door Indy Roelofs

Zo’n jaar geleden bedacht ze zelf teksten bij de tekeningen die ze maakte. Zo ontstond het idee om de korte verhaaltjes op te schrijven en op te sturen naar een uitgeverij. ‘Even met Evi’ is een verhalenbundel geworden over een meisje dat naar de middelbare school gaat en verschillende merkwaardige dingen meemaakt in haar leven.

Toen Liz aan de keukentafel op haar tablet aan het tekenen was dacht ze niet aan het schrijven van een boek: “Van kinds af aan vond ik het al fantastisch om te tekenen. Toen ik ouder werd tekende ik vooral een hoofdpersoon om een verhaal bij te bedenken. Ik noemde haar toen Evi. Mijn moeder zei dat ik het op moest gaan schrijven. Ik dacht ‘ik probeer het gewoon.’ Toen ik dat had gedaan was er al snel een plan gemaakt om er een boekje voor te maken voor vrienden en familie.”

Wanneer het boekje klaar is, is de keuze om het naar een uitgeverij te sturen snel gemaakt. Afgelopen zomervakantie stuurde Liz het manuscript op naar Boekscout YO, speciaal voor schrijvers tussen de twaalf en vijftien jaar: “We hebben zo’n acht weken gewacht op reactie, maar de ontlading was het zeker waard. Omdat het een professionele uitgever is, vroegen ze of ik een spellingcheck wilde doen en of ik mijn tekeningen opnieuw wilde maken. Mama hielp me met de spelling en ik vond het natuurlijk niet erg om weer te gaan tekenen. We mailden een paar keer heen en weer tot alles rond was." Het boek is sinds 27 januari te koop en er zijn er inmiddels al meer dan dertig verkocht.

Vergelijkingen

Volgens Liz zijn er zeker vergelijkingen te trekken tussen haar en Evi. Liz schrijft de verhaaltjes van Evi namelijk op basis van gebeurtenissen uit haar eigen leven en geeft er een leuke draai aan. 
Liz zou Evi het liefst omschrijven als enthousiast, creatief, gezellig en bovenal erg aardig. Zelf is Liz wat bescheiden. Ze wil haar auteursleven niet van de daken schreeuwen: “Mijn vriendinnen waren erg enthousiast toen ik vertelde dat het boek daadwerkelijk gemaakt zou worden. Ik heb het bijvoorbeeld niet publiekelijk verteld in de klas, maar mijn docent van vorig jaar wist er wel van.” Liz stuurde ok een mailtje naar haar meester van groep 8. Het boek ligt nu ook in de schoolbibliotheek van De Wissel.

Bizar, maar fantastisch

Moeder Anouk Janssen is waanzinnig trots op haar dochter: "Ze was van jongs af aan al veel bezig met tekenen en verhaaltjes verzinnen. En in combinatie met haar vasthoudendheid is het een ideale combinatie voor een schrijfster. Het was leuk om het proces vanaf de zijlijn te kunnen bekijken en te helpen waar nodig was, van haar eerste tot haar vierentwintigste verhaaltje. Het was echt bizar, maar helemaal fantastisch."