Sander Woonings, zijn vrouw Petra Roeterdink, Lars Fiering, Paul Haans en Sascha Wensveen (Foto: PR)
Sander Woonings, zijn vrouw Petra Roeterdink, Lars Fiering, Paul Haans en Sascha Wensveen (Foto: PR) Foto:

Het verhaal van Mervyn Wheatley

Première documentaire 'Spitfire Overdue: the story of Flying Officer Mervyn Wheatley'

ZEVENAAR - Op 22 maart 1940 wordt Flying Officer Mervyn Wheatley met zijn fotoverkennings Spitfire van de Royal Air Force neergeschoten boven Herwen. 83 jaar na het fatale luchtgevecht, wordt met een documentaire zijn verhaal verteld: wie is Mervyn Wheatley, wat was de missie van toen en wat is de rol en het belang van luchtfotoverkenning nu? De première is zondagmiddag 19 maart in het Musiater in Zevenaar.

Mervyn Wheatley is de eerste gesneuvelde Britse vlieger boven Nederlands grondgebied, zelfs voordat Nederland bij de Tweede Wereldoorlog betrokken was. Zijn toestel is de allereerste Spitfire die verloren gaat na gevechtshandelingen tijdens de oorlog. Dit en andere aspecten maken zijn verhaal heel bijzonder.
Tijd verstrijkt. Ooggetuigen verdwijnen. Gebeurtenissen mogen niet vergeten worden. Sinds begin jaren negentig houdt Sander Woonings zich bezig met het in leven houden van alles wat te maken heeft met Mervyn Wheatley. Het is buitengewoon heldhaftig om in een ongewapende Spitfire te stappen om luchtfoto’s te maken van vijandelijk gebied om zo vitale informatie te verzamelen. Sinds 2020 staat, aan de Puttmanskrib in Herwen, een monument. De documentaire heeft als doel het verhaal verder te delen met een groter publiek.

Samen met de Liemerse filmmakers Paul Haans en Sascha Wensveen, die graag (nog) onbekende verhalen willen vertellen met film, hebben ze de handen ineen geslagen. Sinds vorig jaar zijn zij, gesteund door verschillende subsidies en een succesvolle crowdfunding, bezig met de documentaire. Naast Sander, komen deskundigen, nabestaanden en een ooggetuige aan het woord.                                            

Vertoningen

Zondag 19 maart is de premiere in Het Musiater te Zevenaar. Vanaf 14.00 uur is de inloop, waarbij om 15.00 uur het programma start. Voor- en achteraf is een deel van een tentoonstelling over Flying Officer Mervyn Wheatley te zien in de foyer.

Reserveren

Reserveren is noodzakelijk en kan via https://liemerskunstwerk.nl/het_musiater. De entree is gratis. Na de premiere is de documentaire te zien bij Omroep Gelderland op 21 en 28 maart en online, onder andere via www.facebook.com/SpitfireN3069.