"Het is gewoon super leuk om als volwassene in de speeltuin te spelen (Foto: Kees Bakker)
"Het is gewoon super leuk om als volwassene in de speeltuin te spelen (Foto: Kees Bakker) Foto: Kees Bakker

‘Concurrenten of vrienden, je kunt met iedereen praten’

Joey Bakker wint voor de vijfde keer eindklassement korte survivalrun

ZEVENAAR – Kracht en uithoudingsvermogen, maar bovenal techniek is belangrijk bij de survivalrun: een combinatie van hardlopen en lastige hindernissen. Joey Bakker (27), die zestien jaar deze sport beoefent, heeft halverwege het seizoen de winst in het eindklassement van de Korte Survivalrun (KSR) van de Survival Bond Nederland (SBN) al binnen.

Door Kyra Sannes

“Het mentale spelletje is de grootste uitdaging. Als een hindernis even niet lekker gaat, blijft dat in je hoofd zitten. In Zwolle had ik dat de eerste twee kilometer.” 
De landelijke seizoenswinnaar vertelt over afgelopen run, waar hij uiteindelijk als snelste over de finish kwam. “Toen bleek dat de concurrentie het looptempo niet aan kon houden, was dat echt een mentale boost.”
Van de zeventien mogelijke runs voor de KSR – Korte Survivalrun, met een afstand van zes tot negen kilometer – tellen de beste zeven mee voor het eindklassement. Aangezien Joey in de afgelopen acht runs al zeven winsten heeft behaald, is de uitslag duidelijk: eerste plaats.
De survivalrunner won al eerder: “Drie keer bij Jeugd Survivalrun (de JSR), van 15 tot en met 17 jaar. Het eerste jaar in de KSR won ik ook, maar daarna kwamen de blessures en corona.”  Ondanks de tegenslagen pakte hij negen keer een podiumplek op het NK in verschillende wedstrijdcategorieën en eveneens negen keer een podiumplek in het eindklassement KSR. Toch wil Joey nog verder: “Ik heb een leuke doelstelling van 100 winsten, 200 podiumplekken en 300 runs. Als dát eenmaal gelukt is? “Het mooie is dat er altijd een nieuw doel is. Elke run heeft nieuwe spanningen.” Desondanks hangt er altijd een goede sfeer aan de start. “Het is net een dorp. Mensen zijn super hartelijk en sportief. Concurrenten of vrienden, je kunt met iedereen praten.”

Primates

Joey heeft zijn bedrijf en sportvereniging in Zevenaar gevestigd, beiden onder de naam Primates. 
De combinatie met sporten valt hem soms zwaar. "In het hoogseizoen maak je soms werkweken van zestig uur, met uitschieters van tachtig. Daarnaast moet je nog ergens zien te sporten.” Toch vindt hij het meer dan waard: "Mijn hart en passie liggen hier echt, het is gewoon super leuk om als volwassene in de speeltuin te spelen. Dat is mooi om te delen: ik wil zoveel mogelijk mensen met survivalrun ‘besmetten'.” Het is niet voor niets dat hij YouTube volzet met tutorials over de juiste technieken.

 Die energie draagt hij ook over aan de verschillende trainingsgroepen: "Lol is het belangrijkst, dus niemand is iets verplicht, maar het is supermooi om te zien dat het aantal wedstrijdlopers verdrievoudigd is. Van het bandje behouden tot in de top tien lopen, er worden echt goede prestaties geleverd. Ik vind het mooi als je mensen kan helpen naar een hoger niveau.”