"Onze honden en geleiders zijn ingezet om in aangewezen gebieden te zoeken naar mensen" (Foto: PR)
"Onze honden en geleiders zijn ingezet om in aangewezen gebieden te zoeken naar mensen" (Foto: PR)

Stichting RHWW Reddingshonden maakt verschil in rampgebied in Turkije

Algemeen

DUIVEN/WESTERVOORT - Nederlandse reddingshonden, waaronder honden van de Stichting Reddingshonden RHWW uit Duiven, vonden vorige week nog vijf overlevenden onder het puin in de door de aardbeving getroffen gebieden in Turkije. 

Door Alie Engelsman

Samen met mensen van de Vlaamse Reddingshondenteams (VRH), Oger SARdogs, Reddingshonden Team Noord-Holland (RHT-NH), Stichting RHGD Reddingshonden en Stichting International Northern Search & Earthquake Dogs (INSED), reisden de vrijwilligers van RHWW op zaterdag 11 februari met hun honden af naar het rampgebied. Secretaris Cresta van Roon vond tussen de bedrijven door tijd voor een interview. “Ook wij hadden minimaal contact met onze mensen daar. We kregen wel dagelijks een korte update en af en toe een foto. Maar dat is logisch, iedereen was daar nodig om nog zoveel mogelijk naar overlevenden van de aardbeving te zoeken.” Het team keerde afgelopen zaterdag terug naar Nederland.

Cresta: “Tijdens zo’n ramp als nu in Turkije is het motto ‘samen staan we sterk’ heel belangrijk. Het zijn niet alleen de honden van de stichting RHWW die hebben gezocht, maar ook de honden van de andere groepen die zijn aangesloten bij de Samenwerkende Reddingshonden Organisaties (SRO). In totaal zijn er 14 reddingshondenorganisaties bij de SRO aangesloten. In Turkije werd er nauw samengewerkt met onder andere AFAD, het Turkse leger, de SAR (Search And Rescue) en aanwezige hulpverleners uit andere landen. Onze honden en geleiders zijn ingezet om in aangewezen gebieden te zoeken naar mensen. Wanneer de honden aangaven dat zij geur hadden, namen de aanwezige Turkse professionals het over. Dat zijn de mensen die er onder andere voor zorgen dat de mensen onder het puin vandaan gehaald kunnen worden. Dit doen wij niet, even als het bergen van mensen, dat is voor ons niet aan de orde. Deze taken moet je overlaten aan professionals.”

Voordat de reddingshonden met hun baasjes op weg konden gaan naar het rampgebied moest er veel worden georganiseerd. “Als je niets hebt geregeld, dan ben je daar al gauw meer een last dan een hulp. Dus je houdt je aan de protocollen. Wij zijn maar één onderdeel in de stap om een vermiste persoon te vinden. Ook is het heel essentieel dat vooraf het vertrek naar Turkije de veiligheid van onze vrijwilligers en de honden zo goed als mogelijk is gewaarborgd. Vooraf aan elke (buitenlandse) inzet wordt bekeken en afgewogen welke inzetbare combinaties (geleider en hond) zullen worden gevraagd. Zeker in zo’n rampgebied als in Turkije is dat van levensbelang. We werken volledig met vrijwilligers en die kunnen we niet maar zo aan allerlei risico’s blootstellen. Een zoekactie in ons eigen land of in het buitenland naar een vermist persoon is echt anders dan hulp verlenen bij een aardbeving. Zelf heb ik het nog niet eerder meegemaakt dat onze stichting is ingezet bij een ramp. Maar in de bijna 34 jaar dat de stichting bestaat is het al wel eerder voorgekomen, bijvoorbeeld na de orkaan op Sint Maarten.”

De reddingsactie in Turkije zal ongetwijfeld een impact hebben op de vrijwilligers van de reddingshondenteams en hun honden. “Gelukkig is de ervaring dat familie, vrienden, werkgevers en collega’s van het werk en de collega’s van alle reddingshondenteams die onderdeel zijn van de SRO zich daar van bewust zijn en er dus aandacht aan besteden. Zij zijn en blijven onbetaalbaar, wat niet vaak genoeg benoemd kan worden. Ook zij zijn een onderdeel van deze inzet en maken het mogelijk dat de reddingshondengroepen zich kunnen inzetten bij vermissingen van personen. We besteden zeker veel aandacht aan de nazorg. Daar hebben we ook onze protocollen voor. Wat onze mensen in de afgelopen week hebben meegemaakt zal er diep inslaan. De een zal slechter slapen, de ander misschien erg verdrietig zijn. Iedereen verwerkt het op zijn eigen manier. Over die ervaringen raak je natuurlijk nooit uitgepraat, maar we werken er samen aan om het een plekje te geven. We letten op de signalen, om zoveel mogelijk te voorkomen dat mensen er een trauma aan over houden. We zijn natuurlijk ontzettend blij en dankbaar dat door het vinden en localiseren van vermiste personen, we het verschil mochten maken en dat er vijf overlevenden gevonden zijn.”

Meer informatie en een verslag van de zoekactie: https://reddingshonden.nl/zoekactie/

"Wanneer de honden aangaven dat zij geur hadden, namen de aanwezige Turkse professionals het over" (Foto: PR)