Jan Pelgrom (links) en Mario van Vuuren: "Het gaat ons puur om de gezelligheid"
Jan Pelgrom (links) en Mario van Vuuren: "Het gaat ons puur om de gezelligheid" Foto:

De Olde Hap steekt de draak met carnaval

‘Deze kar moet de weg op, voor Wil’

ZEVENAAR - Eerst was er storm, daarna corona. Vier jaar lang stond de wagen ‘Wij steken de draak met karnaval’ van De Olde Hap in de loods van Theo Lemm. Op 19 februari gaan Mario van Vuuren (66) en Jan Pelgrom (76) er eindelijk mee de weg op in de Boemelparade. Zonder Wil van den Boom, die al in 2019 het fundament van de wagen legde. Wil overleed in maart 2020. “Deze kar moet de weg op. Voor Wil.”

Door Susan Wiendels

Als de dag van gisteren. Ze zien Wil nog timmeren, tekenen en meten. Aan de keukentafel bij Jan Pelgrom halen de mannen mooie herinneringen op aan Wil. Maar ook aan Henk van Haren, die in 2014 overleed. In 1992 deden ze voor het eerst mee in de Boemelparade, de Olde Hap, bestaande uit Mario van Vuuren, Jan Pelgrom, Noud Verhulst, Frits van Ditshuizen, Wil van den Boom, Henk van Haren en Bert Vermorken. Zeven mannen met Paljas-genen, ieder met eigen kwaliteiten. Wil als aannemer natuurlijk als de technische man, Bert Vermorken met zijn Sikkens-achtergrond als de verfspecialist, Henk van Haren als meester in het priegelwerk. Ze kwamen tot de mooiste creaties in de loods van Wil z’n bedrijf aan de Kampsingel, op nummer 38. Mario: “Vandaar ons vaste nummer 38 in de Boemelparade.” Al gaan de mannen daar flexibel mee om. “Soms blijven we even langs de kant stilstaan. Pas aan het einde van de tocht schieten we er weer in om als nummer 38 te finishen.” Alhoewel De Olde Hap nooit voor de prijzen gaat - “Het gaat ons puur om de gezelligheid” - maakten de mannen met hun creaties wel regelamtig de tongen los. In 2017 bijvoorbeeld met de wagen met de soepkom, waarin Bert Vermorken zat. Met de leus ‘De Olde Hap blijft trekken’, verwijzend naar zijn afnemende gezondheid en de vraag of hij nog wel mee kon doen met de optocht, kregen ze de lachers op hun hand. “Ja, we blijven doorgaan, ook al zijn Henk en Wil er niet meer bij en is Bert nu ernstig ziek”, weten Jan Pelgrom en Mario van Vuuren zeker. Jeroen Mooij is inmiddels gestrikt als stand-inchauffeur. “En we hopen dat Theo Lemm erbij komt.” Eerdere pogingen van ras-Zevenaarders om lid te worden van de Olde Hap in het verleden liepen op niets uit. Mario: “Nico Peters vroeg het een keer tijdens carnaval in de schutterstent. Henk van Haren, die toen penningmeester was, zei voor de gein dat het niet kon, maar dat hij voor een tientje wél lid kon worden van de vrienden van de Olde Hap. Nou, binnen een mum van tijd wilde iedereen vriend worden en hadden we vierhonderd gulden bij elkaar. Die hebben we na het carnaval aan de stichting jeugdvakantiewerk in Zevenaar geschonken.” Ook Kika profiteerde van de dadendrang van de mannen. Jan: “Toen we voor de 22e keer meeliepen in de Boemelparade hebben we een cd gebrand met al onze favoriete carnavalsnummers. Die kon iedereen voor minstens 3,33 euro kopen. Uiteindelijk hebben we achtduizend euro overgemaakt aan Kika.”

Jan Pelgrom en Mario van Vuuren gaan altijd volle bak carnaval in Zevenaar. Vanaf de opening op zaterdagmiddag zijn ze erbij. Jan: “Daarna een gezellige borrel, op zondag de optocht en een hapje eten. ’s Avonds draaien we een deurdienst voor Paljas bij Staring en op maandag gaan we natuurlijk frühshoppen in de stad.” Ze hopen na vier jaar op veel animo langs de weg op zondag. “Ook Wil zou het geweldig gevonden hebben.”