Filmhuis Zevenaar: een verrassende
blik op een Chinees liefdesverhaal

ZEVENAAR - Het filmhuis in Zevenaar opent elke week haar deuren voor bezoekers. Maandag 23 januari draaide de spectaculaire film: Return to dust. De vaak culturele films in het filmhuis zijn fantastisch om te bezoeken. In comfortabele stoelen met een drankje in je hand een film kijken: het is het ultieme uitje!

Door Suva Boersma 

Return to dust is een bijzondere verfilming van een hedendaagse leven in China. Cao is als arme boer op leeftijd niet meer geschikt om te trouwen. Ma woont bij haar broer en schoonzus die haar jarenlang mishandelen. Hierdoor is ze incontinent geworden en niet meer vruchtbaar. Dit haalt haar van de trouwmarkt. Beide ouders van de zwarte schapen vinden elkaar en regelen een gearrangeerd huwelijk. Het liefdesverhaal van Cao en Ma gaat niet altijd over rozen. In het begin voelen Cao en Ma zich beiden ongemakkelijk en willen ze het liefst zo min mogelijk met elkaar communiceren. Op een gegeven moment leren ze elkaar beter kennen doordat ze moeten verhuizen.  Samen bouwen ze met hun eigen handen een nieuw huis vanaf de grond op. Cao wordt langzaam verliefd en uit zijn liefde door het verzorgen van Ma. Hierdoor voelt Ma zich al snel meer op haar gemak. Niet veel later valt ook zij als een blok voor Cao en samen bouwen ze verder aan hun toekomst als onafhankelijke boeren. Het is zeker niet altijd rozengeur en maneschijn maar ze blijven van elkaar houden en roeien met de riemen die ze hebben. 

Traag

De film is traag, maar dat maakt het verhaal juist enorm sterk. De mooie en minder fraaie kanten van het armoedige Chinese leven worden prachtig in beeld gebracht. Er is in deze film geen muziek gebruikt en er zijn ook nauwelijks dialogen. De natuur- en eetgeluiden die in vrijwel elke scené terug komen, zorgen voor een intieme blik in het onzekere leven van Cao en Ma. Ze genieten beiden van de pure dingen in hun leven, want elk moment kan de laatste zijn.

Aanrader

Deze prachtige culturele film is een aanrader voor jong en oud. De verhaallijn zet je tijdens en na de film aan het denken. De prachtige beelden zul je niet snel vergeten.

Return to dust is niet de enige film die draait in het filmhuis Zevenaar. Ze hebben een brede collectie met films, dus voor ieder wat wils!