Marco van Wely hangt zijn defensietenue aan de wilgen (Foto: Carla Droste)
Marco van Wely hangt zijn defensietenue aan de wilgen (Foto: Carla Droste) Foto:

Marco van Wely maakt carrièreswitch

Van Defensie naar eigen bedrijf in klimaatbeheersing

ZEVENAAR - Sergeant 1e klasse, Marco van Wely is afgezwaaid. Vrijdag 20 januari nam hij definitief afscheid van Defensie. Hij gaat hij zich nu volledig richten op zijn eigen bedrijf in klimaatbeheersing. “Er is een groot tekort aan vakmensen op dit gebied.”

Door Carla Droste

Zeventien jaar lang is Marco van Wely (34) uit Zevenaar in het leger werkzaam geweest. En ook bij Defensie hield hij zich de laatste jaren bezig met klimaatbeheersing. Marco: “Ik was zeventien toen ik bij de infanterie begon, omdat ik geen idee had wat ik wilde gaan doen. Zo terugkijkend op mijn jaren als militair kan ik zeggen dat het me veel heeft gebracht. Ik heb bij Defensie veel geleerd en veel kansen gekregen om opleidingen te volgen. De laatste vier jaar ben ik zelf instructeur geweest.” De ervaring als technisch instructeur wil hij gebruiken binnen zijn eigen onderneming. “Ik ben inmiddels een erkend SBB-leerbedrijf. In deze branche is er een groot tekort aan adviseurs en installateurs. Door stageplekken aan te bieden wil ik mbo-studenten opleiden tot goede vakmensen.”

A-Koeltechniek

Marco weet veel van koeling en verwarming en installeert airco’s, zonnepanelen en warmtepompen. Zijn bedrijf heeft hij de laatste vijf jaar langzaam maar zeker opgebouwd. “Zou je niet een keer op een zaterdag een airco kunnen plaatsen?”, vroeg zijn vrouw Judith hem in 2018. Na één advertentie meldde zich al een klant. En de dag erna nog een. Hij besloot zich snel in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. De bedrijfsnaam werd A-koeltechniek. De A staat voor A-service, A-kwaliteit en is ook een verwijzing naar zijn compagnie: de Alfa compagnie. Tegenwoordig runnen Marco en Judith de onderneming vanuit hun bedrijfspand aan de Didamseweg. Marco: “Het eerste jaar verkocht ik 35 airco’s, het jaar daarna waren het er 80. Ik werkte eerst nog 40 uur bij Defensie en plaatste de airco’s op zaterdag. Toen het drukker werd, nam ik onbetaald verlof op. De afgelopen twee jaar ben ik parttime bij Defensie blijven werken, want ook daar is er gebrek aan technisch personeel.”

Uitgezonden

In zijn loopbaan bij het leger is Marco drie keer uitgezonden. De eerste keer ging hij als 19-jarige militair naar Afghanistan. Tijdens een patrouille reed hij met een tank op een bermbom. De ontsteking linksvoor ging af en veroorzaakte veel schade. Omdat niet de complete bom is afgegaan kan hij het nu nog navertellen. "Het was heftig. Terwijl we de tank weer aan de praat probeerden te krijgen, vlogen de kogels ons om de oren.” Hij heeft er een Gevechtsinsigne voor gekregen. Verder blijft hij er vrij nuchter onder. "Je wordt wel vroeg volwassen door zo'n gebeurtenis.”
"Misschien hebben de kleine geluksbrengertjes die ik hem stuurde ervoor gezorgd dat hij altijd ongeschonden uit de strijd is gekomen”, zegt Judith. "Die moet ik voortaan maar in zijn werkbus leggen”, voegt ze er lachend aan toe.”
Zijn vakkennis op het gebied van koeltechniek heeft hij volop kunnen benutten tijdens zijn laatste twee uitzendingen. Nadat hij in 2013 een airco opleiding had gevolgd, ging hij in 2014 mee met de Patriot-missie in Turkije, vlakbij de Syrische grens. Het was er zo'n 40-45°C en Marco was verantwoordelijk voor een continue stroomvoorziening van de koelcontainers.

Oplossingsgericht

In 2018 ging hij naar Mali, voor een VN-vredesmissie. Al-Qaida rukte daar op en Nederlandse militairen voerden er verkenningspatrouilles uit om informatie te verzamelen. Marco was inmiddels instructeur en zorgde samen met zijn personeel voor de klimaatbeheersing en de koelcontainers. En voor onderhoud en reparatie van de aggregaten. Marco: "Het was er extreem heet, zo'n 50°C. Die aggregaten moesten 24 uur per dag blijven draaien in verband met de inlichtingen die snel doorgegeven moesten worden. Dan moet je heel oplossingsgericht zijn en goed kunnen samenwerken.”

Thuisfront

Nu vindt hij het tijd om zijn vaardigheden voor zijn eigen bedrijf te gaan gebruiken. “Ik wil wat meer bij het thuisfront zijn. Judith en ik hebben twee dochters van 9 en 11 jaar. We willen graag aan de slag om deze onderneming verder uit te bouwen, werknemers op te leiden en ons verder te specialiseren op het gebied van verduurzaming. Juist het doorzettingsvermogen, de discipline die je meekrijgt en de ervaring die ik bij Defensie heb opgedaan wil ik in mijn werk en bedrijf terug laten komen. Iets wat je zelf opbouwt, daar ben je toch altijd trots op.”