Afbeelding
Foto:

Schrijfrobot, deel twee

Nee lieve mensen, ik blijf niet aan de gang met dat ding testen. Dat kon ook niet, want de server was overbelast. Dat krijg je wanneer je op het journaal zegt dat alle scholieren hier gebruik van maken. Dan gaan er namelijk nog meer scholieren kijken of de chatbot ook hun werkstuk kan schrijven. Zo hebben ze weer meer tijd om te gamen en tosti’s te bakken.

Docenten breken zich ondertussen het hoofd hoe ze om moeten gaan met dit nieuwe fenomeen. Want je kunt deze chatbot heel veel opdrachten geven en het is echt moeilijk om te bepalen of die scholier in zijn eigen woorden dat boekverslag heeft gemaakt of het grootste deel door Chat GPT heeft laten doen.
Je kunt als docent natuurlijk ook letten op creatief taalgebruik, maar ja, Chat GPT is een zelflerend systeem. Als je nu op hun site kijkt, krijg je allerlei sonnetten en komische stukjes over de wachtrij. Ik hoop dat je met een beetje slim overhoren ook wel ontdekt of iemand zelf wat heeft geschreven of de chatbot aan het werk heeft gezet. Want je leert er zelf natuurlijk erg weinig van als je een ander het werk laat doen.
Er zijn gelukkig al slimme docenten die het anders oplossen. Zo laat een docent zijn leerlingen vloggen. Ze doen daar geen schrijfvaardigheden mee op, maar ze hebben dan tenminste wel zèlf wat gedaan. Hoe ze dan wel een goed stuk leren schrijven? Ik denk dat we terug moeten naar het oude handgeschreven werkstuk. Zet ze gewoon op school aan het werk, zonder telefoon, laptop of ander apparaat en geef ze een schrijfblok en een pen. Nu kunnen we alleen nog maar hopen dat de docenten alle gekriebel kunnen ontcijferen, want ook met schrijven moet je oefenen om leesbaar te zijn! En dat zijn we wel aan het verleren…

Manon Kummer