Luuk, Lieke en Laura
Luuk, Lieke en Laura

‘Je kunt veel bereiken met doorzettingsvermogen’

Algemeen

ZEVENAAR -De LCAward afsluiten met een project in Namibië was de bedoeling van Luuk van Zelst, Laura Stokman en Lieke Mulder. Het wordt echter een project in Oeganda in de plaats waar in 2017 ook leerlingen van het Liemers College een project verwezenlijkten.

Door Piet van Breukelen

In de derde klas van het Liemers College staken acht leerlingen in 2018 de koppen bij elkaar en besloten in het dorpje Otjiwarongo (Namibië) een gaarkeuken te maken voor The Primary School (basisschool) aldaar. Ze vonden sponsors en haalden geld bijeen tijdens een benefietconcert en een sponsordiner.

Uitwijken

Helaas gooide corona roet in het eten en vielen er ook leerlingen om allerlei redenen af. Alleen Luuk, Laura en Lieke bleven over, maar omdat de contacten met Namibië nu zeer moeizaam op gang kwamen en er snel een besluit genomen moest worden, besloten ze uit te wijken naar Oeganda.
Ook daar waren nog oude contacten met een weeshuis in Jinja, waar de Nederlandse Suzan den Hertog en haar man Zenim Otim zowel voor hun eigen kinderen zorgen als voor een aantal weeskinderen. Het echtpaar vormt ook het management voor allerlei projecten van Home Sweet Home in Oeganda. Vanwege de goede contacten in 2017 konden er nu snel besluiten worden genomen.

The sky is the limit

Als het drietal Luuk, Lieke en Laura iets geleerd heeft in de periode dat ze voor de LCAward gingen, is het wel dat opgeven geen optie is. Het was de drie te gemakkelijk het geld zomaar aan een goed doel te schenken. Ook al zou het geld dan goed zijn terechtgekomen. Het was hun eer te na, dus volgde er snel overleg met hun eerdere begeleiders Jan van den Heuij en Anno Koning en viel de keuze op Oeganda. Geen uitdaging was voor hen te groot en ze wilden hun ambities waarmaken. Gelukkig werd Louis Blumer, voormalig docent aan het Liemers College, bereid gevonden de drie te begeleiden in het hele proces. Een hele geruststelling voor de ouders.

Entebbe

De vier vliegen morgen naar Entebbe en melden zich zo snel mogelijk op de boerderij van het echtpaar Otim om daar de volgende dag te inventariseren hoe ze een leegstaand gebouwtje gaan inrichten als winkel. Voor het onderhoud van de weeskinderen is die winkel van levensbelang. Als de winkel klaar is gaat hij namelijk geld opleveren, dat weer wordt gebruikt voor voeding en de medische verzorging van de weeskinderen. 

Bovendien gaat de familie Otim er daarna vrouwen opleiden tot winkelbediende en administratrice. Dan is er dus duidelijk sprake van een win-winsituatie.

Contact met thuisfront

De drie gaan proberen zoveel mogelijk dagelijks contact te houden met het thuisfront en Lieke gaat zelfs dagelijks vloggen als de techniek en de verbindingen het toelaten. Als ze 17 februari terug zijn, hopen ze veel gelukkige mensen in Jinja te hebben achtergelaten.

Inzet

Voor zichzelf hopen ze met onuitwisbare indrukken thuis te komen. Als uit één mond klinkt het: “We hopen bij thuiskomst toch echt onze droom te hebben waargemaakt en weer bewezen te hebben dat je heel veel kunt bereiken met inzet en een groot doorzettingsvermogen.”

Afbeelding