Achterste rij van links naar rechts: Elin Bodde, Ingrid Cornelissen, Peter van Vuren, Carla Hendriks. Voorste rij: Guus van Vuren, Tijn Berendsen, Luna Sonneveld (Foto: Indy Roelofs)
Achterste rij van links naar rechts: Elin Bodde, Ingrid Cornelissen, Peter van Vuren, Carla Hendriks. Voorste rij: Guus van Vuren, Tijn Berendsen, Luna Sonneveld (Foto: Indy Roelofs)

Reddingsbrigade verhuist naar Lentebad

Algemeen

ZEVENAAR – Na 44 jaar in zwembad NLG in Lobith te hebben gezwommen maakt Reddingsbrigade Rijnwaarden sinds dit jaar gebruik van het Lentebad in Zevenaar. Volgens voorzitter Carla Hendriks (44) verandert er buiten de nieuwe locatie niet veel: “Natuurlijk zijn we ontzettend blij met onze nieuwe plek, maar we blijven het vertrouwde groepje gewoon houden.”

Door Indy Roelofs

De keuze voor een verhuizing kwam niet uit de lucht vallen. Door de oplopende energieprijzen rezen de kosten voor de brigade de pan uit. Bij zwembad NLG stegen de prijzen, waardoor er eerder al voor andere oplossingen gekozen werden. “Om de kosten laag te houden maakten we als brigade zelf schoon. We wilden de contributie namelijk zeker niet enorm verhogen. Ieder kind moet kunnen zwemmen zonder dat er financiële lasten bij komen kijken. Vanaf oktober begonnen de zorgen op te lopen, we wilden hoe dan ook niet stoppen.” 
“We zijn om de tafel gaan zitten met NLG, maar liepen helaas vast. Van een jurist en een financieel adviseur kregen we feedback en toen zijn we verder gaan kijken. Begin december hebben we aangeklopt bij de directeur van Ataro Lentebad en eind december zijn we al overgegaan.”

Een duik in het verleden

Zo’n 44 jaar geleden kwam een groepje mannen uit Pannerden bij elkaar. Ze woonden in een dorp waar water met de Kijfwaard en de Rijn een enorme rol speelde. De heren vonden dat er een mogelijkheid geboden zou moeten worden om mensen uit het dorp en omgeving te leren zwemmen. Dit is de reden dat zij samen de Reddingsbrigade Pannerden opzetten die zich vestigde in De Boskuul. De reddingsbrigade veranderde later de naam in Reddingsbrigade Rijnwaarden toen de verschillende gemeenten van het Gelders Eiland fuseerden. Carla sloot zich 27 jaar geleden bij de vereniging aan: “Toen ik begon waren de leden een stukje ouder. Kinderen begonnen namelijk pas later met zwemles. Inmiddels kennen we ongeveer vijftig actieve leden. De afgelopen jaren is het ledenaantal wel zeer stabiel.”

De verhuizing

De laatste zwemavond van 2022 was tevens de laatste zwemavond in Lobith. Ouders kwamen samen met de kinderen naar het zwembad om afscheid te nemen van de oude locatie en oudjaar te vieren onder het genot van een oliebol. Vrijdag 13 januari was het dan zover: de eerste les in het Lentebad werd gevierd met alcoholvrije champagne en fruit voor de kinderen. Volgens Carla brengt de verhuizing veel voordelen met zich mee: “Naast dat het simpelweg goedkoper was om ons hier te vestigen opent het ook deuren. Zo hebben we nu een buurman, Reddingsbrigade de Breuly, waar we nauwer contact mee hebben. Maar ook zijn bijvoorbeeld de grootte en diepte van het bad een uitmuntende vooruitgang. Voor examens gingen we altijd al naar Zevenaar, omdat daar meer mogelijkheden waren, nu zitten we er al. Het geeft een nieuw, maar vertrouwd gevoel.” Volgens Carla ligt er een mooie toekomst in het verschiet: “We zijn een hele gemoedelijke vereniging. Je zou het bijna een grote vriendengroep kunnen noemen. We hopen met de nieuwe locatie natuurlijk op meer groei, zowel voor ABC-lessen als voor het reddingszwemmen. Zowel jong als oud is altijd welkom bij ons. We hopen nóg verder te vorderen in onze opleidingen voor in het water, maar ook in het lesgeven. Ieder kind moet kunnen zwemmen, daar staan wij voor.”