Vrienden van de Lathumse Kerk:
lezing Atjeh-oorlog door Bert Wenink

LATHUM - Bert Wenink geeft een lezing over de Atjeh-oorlog op vrijdag 27 januari in de Lathumse kerk.

Naar schatting hebben zo’n twee miljoen Nederlanders op de een of andere manier een connectie met Nederlands-Indië. Voor menigeen is het koloniale verleden verbonden met de eigen familiegeschiedenis. Tel daarbij op dat de dekolonisatieperiode nog steeds de gemoederen bezighoudt, dan kun je gerust stellen dat de geschiedenis van Nederlands-Indië volop leeft. Des te vreemder is het dat Nederlands langste en bloedigste koloniale oorlog, de Atjeh-oorlog, grotendeels vergeten is. Vrijdag 27 januari 2023 kunt u alles te weten komen over deze oorlog en het leven van de militairen uit het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger in de verre oost. Bert Wenink geeft dan in de Lathumse kerk een lezing.

De Atjeh-oorlog begon in 1873. Heeft een oorlog die zo lang geleden heeft plaatsgevonden ons nog wel iets te zeggen? Bert Wenink zal laten zien dat de strategische lessen uit de Atjeh-oorlog nog onverminderd gelden. Behalve de oorlog zelf met zijn expedities laat hij aan de hand van authentieke foto’s, romanfragmenten en filmbeelden het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) in al zijn aspecten tot leven komen.

Bert Wenink schreef een historische roman over de Atjeh-oorlog, Overgeven of sneuvelen. Bij het schrijven viel hij van de ene in de andere verbazing. Waarom wagen jonge mannen zich in de hel van Indië? Wat deed één van Nederlands grootste geleerden uit de 19e eeuw op het slagveld van Atjeh, in een tijd dat de meeste geleerden gewoon achter hun bureau bleven zitten? Waar leidt overhaast ten strijde trekken toe? Wat betekent het in een oorlog terecht te komen waarbij burgers en strijders nauwelijks te onderscheiden zijn? Deze en nog veel andere vragen en wonderlijke gebeurtenissen vormen de rode draad in de presentatie.

Wilt u deze boeiende lezing bijwonen? Meld u dan snel aan door een mailtje te sturen naar vrienden@kerklathum.nl. De toegangsprijs is € 12,50 per persoon inclusief een kop koffie of thee vooraf en één consumptie in de pauze. Locatie: Kerk Lathum. Aanvang: 20:00 uur.


Nieuwe Prins bij de Vrolijke Eilanders?

AERDT - Vrijdag en zaterdag 27 en 28 januari is het zover. Na twee jaar beklimt de spelersgroep van carnavalsvereniging De Vrolijke Eilanders uit Aerdt het podium voor een programma vol humor en wordt de nieuwe prins gepresenteerd. Na drie jaar zal Prins Roy echt plaats gaan maken voor een opvolger. De voorverkoop voor leden vindt plaats op 23 januari. Om 18.00 uur gaat de zaal open en krijgt iedereen een volgnummer om plaatsen te reserveren. Ook kun je op deze avond lid worden van de vereniging. Beide avonden beginnen om 19.49 uur. Het carnaval zelf begint in Aerdt op vrijdag 17 februari met het gekostumeerd bal met muziek van Kaliber vanaf 20.00 uur. Zaterdag 18 februari is de grote optocht om 12.49 uur en aansluitend is de kindermiddag/matinee met prijsuitreiking.