Koos Kampschreur en Adri Bressers
Koos Kampschreur en Adri Bressers

Brilliant IJsbaan Duiven groot succes

Algemeen

DUIVEN - De 15e keer ijsbaan in Duiven was een groot succes. Meer dan 100.000 bezoekers bonden de schaatsen onder. Zo’n 150 vrijwilligers mogen trots terugkijken op een geweldig evenement. 

Door Alie Engelsman

Koos Kampschreur is als rijwilliger eventcoördinator bij de grootste ijsbaan van Gelderland: “We doen het in de eerste plaats om de kinderen een mooie gelegenheid te geven om te (leren) schaatsen, een andere reden is het in stand houden van een prachtige traditie en last but not least gaan de opbrengsten van de ijsbaan naar het samenstellen en verstrekken van kerstpakketten voor minima-gezinnen, georganiseerd Lyons Club Duiven en Rotary Duiven. Dit jaar zo’n 450 pakketten, verstrekt in de gemeenten Duiven, Zevenaar en Westervoort.”
Koos en zijn collega eventcoördinator Adri Bressers hebben er een druk jaar op zitten als het om de organisatie van de Brilliant IJsbaan gaat. Adri: “Het echte vrijwilligersgebeuren start met een gezamenlijke barbecue, meestal eind augustus, dit jaar wat later, in oktober. Daarvoor hebben wij dan al een aantal vergaderingen gehad met het bestuur. Het vrijwilligerswerk varieert van alleen meehelpen tijdens de openingstijden van de baan tot coördinatie van verschillende werkzaamheden.Het kost al gauw enkele honderden uren per jaar. Elk jaar komen er nieuwe en ook jongere vrijwilligers bij. Zo ontstaan er ook steeds weer nieuwe ideeën.”
Het was de 15e keer dat de ijsbaan midden in het dorp stond. Er waren veel feestelijke activiteiten, naast de jaarlijks terugkerende zoals het schoolschaatsen, discoschaatsen en de curlingwedstrijden. Inmiddels doen er 120 teams mee aan de curlingcompetitie, waaronder teams van verschillende bedrijven, vriendenclubs, maar ook van politieke partijen. De curling zorgt, naast de sponsoring, voor een belangrijk deel van de inkomsten. Koos: “Daar zijn we blij mee, want, ondanks dat we nog wel wat geld in kas hebben, moeten we nu ook rekening houden met de hogere energietarieven. We zijn blij dat we, via de gemeente, tot 31 december de energie nog voor de oude contractprijs mogen afnemen. Zo’n ijsbaan vreet energie. Wel besteden we steeds meer aandacht aan duurzaamheid. Zo zijn we dit jaar een proef gestart om de hitte die de ijsmachine genereert, te gebruiken om het horeca-paviljoen te verwarmen. Dit willen we volgend jaar nog professioneler aanpakken.” Veel schoolkinderen uit Duiven en wijde omgeving hebben dit jaar via het schoolschaatsen voor het eerst, of opnieuw, de ijzers onder kunnen binden. Dat gold ook voor kinderen uit gezinnen met een kleine portemonnee. Tijdens de vakantie is was er ruimte voor de kinderopvang om naar de ijsbaan te gaan. Adri: “We hadden een speciale krabbelhoek waar de kleinste kinderen konden oefenen. Voor de oudere kinderen hadden we op de vrijdagavonden het discoschaatsen. Daarmee gaven we de jeugd een mooi alternatief voor het elders rondhangen.”

Zondag ging de stekker van de ijsmachine er weer uit. Koos en Adri hebben vier weken genoten van het resultaat van het vele werk dat ze als vrijwilligers in de ijsbaan hebben gestoken. “We staan elk jaar weer voor een mooie uitdaging, want we lopen elk jaar weer tegen dingen aan die nog beter kunnen.” Adri: “Met dank aan onze sponsoren en de vele vrijwilligers kijken we met een prachtig gevoel terug en we hopen volgend jaar dit prachtige evenement weer in het centrum van Duiven neer te mogen zetten.”