EsmeeAnne tijdens een training
EsmeeAnne tijdens een training

EsmeeAnne de Meulmeester doet mee aan wegwedstrijd wielrennen tijdens Special Olympics World Games

Algemeen

ZEVENAAR - Zwemster EsmeeAnne de Meulmeester (23) bewandelt volgend jaar een nieuw pad. Op de fiets. Ze gaat meedoen aan de Olympische Spelen voor mensen met een verstandelijke beperking in Berlijn. Deze Special Olympics World Games zijn alleen nog niet heel bekend in Nederland. Als het aan EsmeeAnne ligt komt daar snel verandering in.

Door Suva Boersma

EsmeeAnne begon al heel vroeg met zwemmen. Op vijfjarige leeftijd had ze al meerdere zwemdiploma’s en begon ze professioneel te trainen. Als zwemster is het altijd hard trainen, maar vooral voor EsmeeAnne. “Ik werd altijd overschat, als ik niet aan de verwachtingen voldeed was dat heel frustrerend,” vertelt ze. “Ik heb meerdere epileptisch aanvallen in het water gehad, soms mocht ik dan niet meer terugkomen.” Alhoewel ze veel tegenslagen heeft gekend, kijkt EsmeeAnne altijd naar het positieve. Door deze instelling zwom ze al in 2015 tijdens de Special Olympics World Games in Los Angeles naar goud.

Tijd voor een nieuwe uitdaging dacht EsmeeAnne na deze mijlpaal. Ze wilde wel doorgaan met fanatiek zwemmen, maar wilde er graag een andere sport bijdoen. Dat werd de triatlon, een combinatie van zwemmen, lopen en fietsen. Hardlopen deed ze al een langere tijd. Ze rende de ene na de andere kilometer, onder begeleiding. “Ik mag nooit alleen trainen, mijn trainer of buddy staat altijd aan mijn zijde.” Daar kwam nu wielrennen bij. “Zwemmen en hardlopen ging me altijd al makkelijk af. Tijdens het hardlopen kan ik geen kilometers tellen, wat vaak in mijn voordeel werkt. Ik ren zo zestien kilometer zonder enig besef van de afstand te hebben.” Het wielrennen liep echter niet gelijk op rolletjes. “Ik kreeg een vijandige verhouding met mijn wielrenfiets na een epileptische-aanval tijdens het trainen.” EsmeeAnne haar woorden tijdens deze epileptische aanval waren ‘breng me naar mijn trainer dan kan hij de tijd stop zetten.’ De gedachtegang van een fanatieke sporter.

Elke deelnemer aan de Special Olympics World Games moet een eigen ‘inspanningsbijdrage’ van duizend euro voldoen. Ze hoopt dat er mensen zijn die haar willen steunen. “Er is nog lang niet genoeg bekendheid voor dit belangrijke evenement, terwijl er toch zo’n zevenduizend sporters meedoen uit 190 landen. In de buitenwereld word je vaak anders behandeld door je verstandelijke beperking maar bij de Special Olympics World Games is iedereen gelijk. Ook wordt er goed voor je gezorgd. Sporters die thuis geen goede gezondheidszorg kunnen krijgen, worden tijdens het evenement verzorgd en daardoor geholpen.”

Het liefst zou ze volgend jaar meedoen aan de triatlon. “Maar de Special Olympics World Games kunnen geen veiligheid voor de deelnemers garanderen, dus moest ik me ergens anders voor inschrijven. De wielrenfiets, eerder mijn grootste vijand, wordt nu mijn beste vriend.” EsmeeAnne kan nu net zoals haar grootste idool, zwemster Inge de Bruijn, met gelakte nagels en een grote glimlach de wegen van Berlijn trotseren. Haar grootste droom op dit moment is een podiumplek. “De fanatieke sporter blijft voor altijd in mij.”

Sponsors die interesse hebben in dit sporttalent: Instagram: xesmeeannex,Facebook: EsmeeAnne, E-mail: esmeeann.contact@gmail.com.