Paul Klopper: "Het is hartstikke leuk om te doen" (Foto: Carla Droste)
Paul Klopper: "Het is hartstikke leuk om te doen" (Foto: Carla Droste) Foto:

Tafeltennis als therapie bij TTV Zevenaar

Paul Klopper: ' Ik heb zeker baat bij sport'

ZEVENAAR – De laatste tijd verschijnen er regelmatig berichten in de media over de heilzame werking van tafeltennis voor parkinsonpatiënten. Henk Kemperman, bestuurslid van Tafeltennisvereniging (TTV) Zevenaar kan zich daar van alles bij voorstellen. “Eigenlijk is het voor iedereen belangrijk om in beweging te blijven. Voor jong en oud en zeker voor mensen met Parkinson. Bij ons is iedereen welkom.” 

Door Carla Droste

Enthousiaste 50-plussers verzamelen zich woensdagmiddag 21 december in het clubgebouw van de tafeltennisvereniging aan de Lentemorgen 7 voor een potje tafeltennis en oliebollen. Het oliebollentoernooi is de jaarafsluiting voor de tafeltennissers van Senior Actief, een vereniging van en voor 50-plussers.
"Iedere woensdagmiddag wordt hier door leden van Senior Actief getafeltennist”, vertelt Henk Kemperman. "We vinden sporten voor ouderen heel belangrijk, maar samen koffie drinken en een praatje maken is minstens zo belangrijk.” Henk is al 54 jaar actief bij de tafeltennisclub die gebruikmaakt van de gymzaal van locatie Zonegge van het Liemers College. "Donderdagavond is mijn eigen speelavond. Op maandag train ik de jeugd en op woensdag de leden van Senior Actief. De nieuwkomers maak ik wegwijs in de sport en geef ik aanwijzingen tijdens het spelen.”
Ook André Jansen speelt al jaren bij TTV Zevenaar. Tevens is hij penningmeester van Senior Actief Oud-Zevenaar en Ooy. André: "Wij wilden onze activiteiten voor de senioren uitbreiden en het leek ons een leuk idee om tafeltennis aan onze leden aan te bieden. Ik ken Henk al heel lang en samen hebben we gekeken naar de mogelijkheden. Eind 2021 zijn we met 6 mensen bij TTV Zevenaar gestart. Inmiddels hebben we al bijna 30 leden die hier op woensdagmiddag komen tafeltennissen.”

Tafeltennis als therapie

Onder de sporters bevinden zich ook enkele parkinsonpatiënten. Paul Klopper (73) kreeg tien jaar geleden de diagnose Parkinson. “Ik heb altijd veel gesport, heb jarenlang op hoog niveau gekorfbald. Toen ik Parkinson kreeg, ben ik blijven sporten. Ik doe eigenlijk van alles door elkaar heen. Ik tennis nog steeds, ik doe aan fitness en ik boks; Parkinson Boxing bij Funktional Fitness in ’t Juvenaat. En nu is daar tafeltennis bij gekomen. Het is hartstikke leuk om te doen. Het is niet weersafhankelijk. En je bent hier met leeftijdgenoten, dat is ook prettig.”

Zijn vrouw Annemarie vult aan: “Het is ook zo leuk dat we dit samen kunnen doen. En het doet Paul heel goed. Bewegen is essentieel, maar het sociale aspect ook. Bij tafeltennis ben je onderdeel van een groep. De gezelligheid en het plezier zijn net zo goed van belang.” 

Pasgeleden las Paul een artikel in de krant over de toegevoegde waarde van de sport voor de kwaliteit van leven bij parkinsonpatiënten. Tafeltennis als therapie. In het artikel in de Telegraaf was Natascha van Leeuwen (51) aan het woord. Ook zij kreeg tien jaar geleden de diagnose Parkinson. Sinds ze tafeltennist, heeft ze veel minder last van haar symptomen en zit ze lekkerder in haar vel. Ze hoopt met haar verhaal meer mensen met Parkinson aan het tafeltennissen te krijgen.

Bij Parkinson is er sprake van een tekort aan dopamine in het brein. Dopamine zorgt ervoor dat hersencellen signalen kunnen doorgeven aan andere hersencellen, waardoor je bijvoorbeeld makkelijk kunt praten en bewegen. Is er te weinig dopamine dan worden deze elementaire vaardigheden minder vanzelfsprekend. Een kleinschalig onderzoek uit Japan toont aan dat een potje tafeltennis klachten als spierstijfheid en spraakproblemen kan verminderen. De sport zou de ziekte afremmen, omdat het de reflexen aanscherpt en de hersenen stimuleert. Ook zou het de bloedcirculatie verbeteren en een positief effect hebben op de oog-handcoördinatie.

Paul: ”Ik las het artikel in de krant en heb Henk erover ingelicht. Hij was, net als ik, heel enthousiast over de bevindingen en wil meer mensen met Parkinson stimuleren om te gaan tafeltennissen. Ikzelf heb zeker baat bij sport. Mijn gezondheid blijft redelijk stabiel. Het medicijngebruik wordt, in mijn geval, niet minder, maar het blijft in ieder geval gelijk.” 

ParkinSoos 

Vrij snel nadat de ziekte bij Paul werd geconstateerd zijn Paul en Annemarie de ParkinSoos gestart. Iedere tweede woensdag van de maand is er van 16.00- 18.00 uur een bijeenkomst in De Revolutie in Zevenaar. Annemarie: “Het is een informeel en gezellig samenzijn, bedoeld voor mensen met de ziekte van Parkinson en hun naasten. Ik heb veel bewondering voor mensen met Parkinson; hoe zij omgaan met hun ziekte en er alles aan doen om de symptomen zo lang mogelijk te vertragen. Wij vinden het super dat Henk zich wil inzetten om meer parkinsonpatiënten uit te nodigen om te komen tafeltennissen.”

Tafeltennisliefhebbers kunnen zich opgeven bij Henk Kemperman (h.kemperman41@upcmail.nl) of André Jansen andre@senioractief.com.

 Voor Paul Klopper en Riet Scheers betekent tafeltennis gezelligheid én therapie (Foto: Carla Droste)