André de Klein en Henk Willemsen
André de Klein en Henk Willemsen Foto:

Rafel van de maand november:

Kunst- en cultuurwandeling 's Heerenberg en Kernenroute Montferland

REGIO - In de rafel van oktober hadden we een gesprek met rafelman Wim Verbiesen en Rob Vister van Stichting Marketing Montferland. De focus lag toen op de samenwerking en op de kunstroute van Didam. In de rafel van deze maand borduren we daar nog even op voort. André de Klein en Henk Willemsen van de stichting Rafelroutes vertellen over de twee andere routes die in samenwerking met Stichting Marketing Montferland zijn ontstaan: de Kunst- en cultuurwandeling ’s Heerenberg en de Kernenroute Montferland. 

Door Alie Engelsman

Kunst- en cultuurwandeling ’s Heerenberg voert langs zo’n 18 kunstwerken in de openbare ruimte, variërend van beelden van bekende kunstenaars tot gedichten en quotes die in steen zijn uitgebeiteld. Daaraan toegevoegd zijn de belangrijkste historische elementen van de stadskern ’s Heerenberg. André: “We hebben de kunstwerken nauwkeurig beschreven op de website. Hans Hegman, initiatiefnemer van Stadsmuseum Bergh, heeft ons daarbij geweldig geholpen. Voor het maken van kunstroutes zijn we erg blij met hulp van deskundigen als Hans. Hij is heel goed op de hoogte van alles wat er in ’s Heerenberg aan kunst en historie te vinden is. Het is bijzonder fijn als zulke mensen ons belangeloos willen helpen. Voor de kunstroute van Didam hebben we bijvoorbeeld dankbaar gebruik mogen maken van de kennis van Mees en Joke van Wijngaarden.”

De kunst- en cultuurwandeling van ’s Heerenberg, een wandelroute van ongeveer vijf kilometer, start op het Stadsplein bij Café De Snor in ’s Heerenberg. André: “In de rechterzijgevel van het café staat bijvoorbeeld al een beeld van Sint Antonius, het beeldmerk van de gelijknamige schuttersgilde. Je ziet daar ook het oorlogsmonument met daarvoor een zuil met het stadswapen.” Omdat niet alle kunstwerken in deze rafel te beschrijven zijn, noemen we er een paar. André: “In de bosrand bij de Plantage vind je ‘Het stenen bruidsbed’ van Bernard Engelbarts. Deze, inmiddels overleden, kunstenaar nam ook het initiatief om de schandpaal voor het stadshuis te plaatsen. Een vrij nieuw kunstwerk, wat ook niet op de route mag ontbreken is het Streetart-project ‘Veerkracht verbeeld’, bestaande uit drie muurschilderingen, waarmee jongeren laten zien hoe zij de coronatijd hebben ervaren.”

Henk: “We hebben de Kernenroute Montferland gemaakt, omdat er in de andere dorpen van Montferland nagenoeg geen kunst te vinden is. Het leek ons een goed idee om, middels een fietsroute, deze kernen te verbinden. Het is een verbinding via alle kernen van het open en weidse coulissenlandschap van de Liemers met het heuvelland en de bossen van het Montferland. De Kernenroute legt daarmee tegelijkertijd een verbinding tussen de voormalige gemeenten Didam en Bergh in de nieuwe gemeente Montferland. Het mooie aan deze route, behalve dat het door de prachtige natuur en landelijke gebieden gaat, is dat elk dorp zijn eigen kerk heeft, als herkenbaar baken. Elke kern heeft ook zijn eigen karakter. Dat maakt de fietstocht heel aantrekkelijk.” De totale fietstocht is 58,5 km lang, maar is ook opgesplitst in drie kortere routes van ca 20-35 km. “We hebben gekozen voor het startpunt bij het Peekse in Beek, maar in principe kan de fietstocht in elke kern gestart worden.”

Kunst- en cultuurwandeling 's Heerenberg verschijnt eind november en Kernenroute Montferland eind december op www.rafelroutes.nl.


Elke tweede maandag van de maand is er een ‘Rafel van de maand' bij RTV Connect in Kijk op de samenleving. De Zevenaar, Duiven en Westervoort Post besteden aandacht aan deze Rafel in elke laatste editie van de maand. Informatie: https://www.rafelroutes.nl/.

Afbeelding