"Een gouden tand levert minimaal tussen de 35 en 40 euro op, afhankelijk natuurlijk van de grootte"
"Een gouden tand levert minimaal tussen de 35 en 40 euro op, afhankelijk natuurlijk van de grootte" Foto:

Goud en zilver blijven waarde behouden

ZEVENAAR - "Het zijn onzekere tijden, alles wordt duurder en ons geld wordt minder waard. De waarde van goud en zilver schommelt wel enigszins, maar blijft door de jaren heen stijgen", zegt Yuhan Aksal van Florin, goudinkoper in Zevenaar. "Zeker met de huidige situatie in de wereld, zijn goud en zilver een goede investering."

Door Karin van der Velden

Wie de winkel van Florin in Zevenaar binnenloopt, zou even kunnen denken bij een juwelier te zijn. Overal staan vitrines waarin ringen, armbanden, kettingen en andere sieraden zijn uitgestald. Wie daarna beter kijkt, ziet dat het sieraden zijn uit alle tijden. Yuhan: "We verkopen geen nieuwe collectie. Daarin onderscheiden we ons van een gewonde leverancier. Je kunt hier antieke sieraden in allerlei stijlen en uit diverse tijden kopen en moderne sieraden van een paar jaar oud. Wat je voor de sieraden betaalt, is de waarde van het goud of zilver en van de edelstenen, zoals diamanten, robijnen en saffieren. Dat is veel goedkoper dan de prijs van nieuwe sieraden, waar je ook ook de kosten van het ontwerpen en maken betaalt. Door een redelijke prijs te vragen, zorgen we voor een win-winsituatie voor de klant en voor ons."

Tot 17 december geeft Florin flinke kortingen op de hele collectie, tot wel 30%. "We willen de winkel veranderen, ons assortiment wordt steeds groter, dus we moeten plaats maken en veel sieraden zijn zo mooi dat het jammer is om ze om te smelten. Alle horloges moeten weg, net als de zilveren kannetjes en kandelaars. In de nieuwe opzet willen we onze topstukken beter presenteren. Dat betekent dat we minder laten zien, maar wat we laten zien is origineler. Klanten die wat vaker komen, zien dan ook steeds wat nieuws. We willen ook meer ruimte voor onze collectie munten."

Inkoop van goud en zilver

Florin koopt goud en zilver in. De klant krijgt de waarde daarvan per gram betaalt. Het maakt niet uit of het oude, defecte of nieuwe sieraden zijn. Restgoud, gouden en zilveren munten en tanden worden ook ingekocht. Het meeste goud en zilver wordt omgesmolten, de mooie sieraden worden weer verkocht.
Iemand die in Zevenaar sieraden aan Florin verkoopt, zal deze niet in de winkel zien liggen. "We hebben meerdere filialen in Nederland en ruilen de sieraden onderling uit. Trouwringen smelten we altijd om, het brengt ongeluk om de trouwring van een ander te dragen. Bij andere sieraden doen we wat de klant wil, we vragen of we het sieraad mogen verkopen en als de klant dat niet wil, smelten we het om."

Contant goud kopen

"In Nederland bestaat de mogelijkheid om tot 10.000 euro met contant geld goud te kopen", vertelt Yuhan. "We zien dat vooral oudere mensen dat doen, zij hebben gespaard en willen hun geld niet op de bank zetten. De verkoop gaat wel via onze boeken, er komt een officiƫle factuur van. Een ounce goud kost zo'n 1.700 euro, een jaar geleden was dat nog 1.200 euro. Een gouden tientje kostte toen 200 euro, nu zo'n 330 euro. "Goud en zilver hebben overal in de wereld dezelfde waarde. Nu de prijs hoog is, is verkopen ook gunstig. Een gouden tand levert minimaal tussen de 35 en 40 euro op, afhankelijk natuurlijk van de grootte."
Florin werkt al lange tijd samen met Heimerle en Meule, met in Nederland is dochteronderneming Drijfhout. "Dat toont ook onze betrouwbaarheid aan."

Reparaties en verpanden

Klanten kunnen ook bij Florin terecht om sieraden te laten repareren of reinigen. "Oude sieraden kun je ze schoonmaken en polijsten dat ze er weer als nieuw uitzien. Dat adviseren we niet altijd trouwens, je mag best zien dat een sieraad al wat ouder is." Wat ook kan is sieraden tijdelijk belenen. "Wie voor een korte periode geld nodig heeft, kan de sieraden bij ons in onderpand geven. Een paar maanden later kan het sieraad weer worden opgehaald, tegen betaling van het geleende bedrag met een kleine rente.

Raadhuisplein 8a, Zevenaar, 
goudinkoop-florin.nl