Antoinette van Lieshout dirigeert (Foto: maartenvandergeest)
Antoinette van Lieshout dirigeert (Foto: maartenvandergeest) Foto:

Antoinette van Lieshout is Maestro 2022

Benefietavond Lionsclub Duiven levert € 1500,-- op voor SBO Schilderspoort

DUIVEN/ZEVENAAR - Antoinette van Lieshout mag zich Maestro 2022 van de Liemers noemen. De Didamse won de battle tijdens de benefietmuziekavond van Lionsclub Duiven op 9 november in de Ogtent. De opbrengst van de avond, €1500,--, gaat naar de SBO (speciaal basisonderwijs) Schilderspoort in Zevenaar. 

Door Alie Engelsman

Directeur-bestuurder Dorine Vaes nam aan het einde van een wervelende avond de cheque in ontvangst. Ze was erg blij met het resultaat. “Op de Schilderspoort zitten kinderen uit de hele regio. Het zijn kinderen die veelal uit het reguliere basisonderwijs naar ons toe komen omdat ze iets extra’s nodig hebben op het gebied van gedrag, leren of emotionele ontwikkeling. Maar het zijn leerlingen met veel mooie talenten en gelukkig ook muzikale talenten. Ik zeg de organisatie toe dat we een filmpje zullen maken om jullie te laten zien met hoeveel passie en enthousiasme onze leerlingen met de muziek bezig zijn.” 

De Club

Lionsclub Duiven organiseerde de muziekavond samen met Muziekvereniging De Club uit Didam. Het werd geen gewone muziekavond. Koorlid Pascal Bos, tevens commercieel directeur/PRET bedenker van Jazo in Zevenaar, maakte op ludieke wijze de overeenkomsten en verschillen zichtbaar tussen een bedrijf en een orkest. Daarmee gaf hij het publiek de boodschap mee dat het belangrijk is dat de manager/dirigent enthousiast leiding geeft en hoe dat zijn weerslag heeft op de werknemers/muzikanten. Dirigent Paul van Dalen, die sinds 2020 leiding geeft aan het orkest, liet dat aan de hand van het muziekspel van zijn muziekvereniging De Club zien. Pascal liet onder andere weten dat het niet essentieel is dat een manager/dirigent alles weet of alles kan om leiding te kunnen geven. Goede communicatie, passie en groepsgevoel is belangrijker om goed te presteren. Pascal toonde ook wat er niet kan tijdens een opvoering van een muziekstuk, maar wel in een bedrijf plaatsvindt, zoals appen en telefoneren, kletsten met collega’s, een halve snipperdag nemen en een intern overleg. Leden van de muziekvereniging beeldden dit op een vermakelijke manier uit. Tegelijkertijd kon het publiek uiteraard genieten van de prachtige muziek. Pascal: “Ik heb dit concept bedacht omdat ik zelf ondernemer ben en het me een goed idee leek om onze muziekvereniging in te zetten om een boodschap aan andere ondernemers door te geven. Ik dacht dat we het maar een keer zouden opvoeren, maar inmiddels hebben we er al zes keer mee mogen optreden in deze regio. Ik heb het concept zelfs al naar een muziekvereniging in Maastricht gestuurd, waar ze het ook hebben uitgevoerd. Op deze manier kunnen we er een bijzondere muziekavond van maken, zowel voor het publiek als voor de muzikanten.”

Gouden baton

Na de pauze streden drie maestro’s, met een prominente achtergrond in gemeenschap, om de gouden Baton (dirigeerstok). Een goede maestro, oftewel dirigent, is onmisbaar voor een orkest. De drie aspirant dirigenten hebben geen ervaring, maar hadden zich in een aantal lessen, kort kunnen voorbereiden. Ze lieten tijdens de benefietavond hun beste dirigeerkunsten zien. Nicole Lieven, voorzitter van de Rotaryclub Duiven, beet de spits af en dirigeerde het bekende stuk Dans Macabre. Na afloop gaf zij het commentaar ze nu, na de vierde keer voor het orkest, wel een beetje in de gaten kreeg wie wanneer moest gaan spelen.
De tweede maestro was Chris van de Ven, directeur van onder meer de Ogtent en het Horsterpark. Hij trok zich niet zo veel aan van de protocollen, van het orkest, zoals het schudden van de hand van de concertmeester. Hij zette een komische onemanshow neer tijdens het dirigeren van het stuk The River Kwai March. “Ik ga voor brons,” grapte hij. Hij kreeg de lachers in het publiek op zijn hand, maar dat leverde hem niet de gouden Baton op. Die ging naar de laatste kandidaat Antoinette van Lieshout uit Didam. Antoinette, stakeholder van de De Club, memoreerde dat ze het een eer vond om een muziekvereniging uit haar eigen dorp te dirigeren, een vereniging die al sinds 1894 bestaat. Ze dirigeerde de Wilhelm Tell Ouverture. Zij wist de deskundige jury en het publiek te overtuigen van haar maestrokwaliteiten, door vol passie het orkest te dirigeren. Het publiek kon haar oordeel geven middels applaus en gejoel, wat in decibellen werd gemeten.

Jaarlijks terugkerend

President van Lionsclub Duiven Willemijn Stam is blij met de grote opkomst op de benefietavond. "We hebben 115 kaartjes verkocht, dat is veel voor zo'n doordeweekse avond. We hebben ervoor gekozen om het geld dat deze benefietavond opbrengt te schenken aan een basisschool omdat muziek zo belangrijk is in de ontwikkeling van het kind. We zijn blij dat we belangeloos gebruik mochten maken van de zaal en het personeel van de Ogtent en de begeleiding en apparatuur van Promoled systems En Ross' video en geluid. Deze Maestro 2022 was uniek in Duiven en het was een geweldige avond. Het zou zo maar eens kunnen dat we er een jaarlijks terugkerend evenement van maken.”

Willemijn Stam reikt de cheque uit aan Dorine Vaes (Foto: maartenvandergeest)